De Taalbeweging het Vlaamsche Land door.
Zondag aan zondag worden het Vlaamsche land door nog volksvergaderingen gehouden, waarin het Wetsvoorstel De Vriendt-Coremans te berde komt en waarin besloten wordt bij de Kamer aan te dringen om het wetsvoorstel onveranderd en nog in dezen zittijd aan te nemen.
Den 25 April werd te Langemark bij Ieperen, in 't land dus van Senator Surmont de Volsberghe, een optscht gehouden, waaraan 1500 menschen deelnamen.
Den 2 Mei werden vergaderingen gehouden te Passchendale bij Ieperen; te Hoogstraten. Dienzelfden dag richtte de Vlaamsche Bond van Haecht een optocht in te Hever bij Mechelen. Wij zelf, de Gentsche Tak van het A.N.V. hebben dien dag een vergadering gehouden op 't Gemeentehuis te Melle; de vergadering werd vereerd door de tegenwoordigheid van den Heer G. Botelberg, Burgemeester, die tot onze Veroeniging toetrad; de vergadering, talrijk door de inwoners van Melle bijgewoond, die met de meeste belangstelling de bespreking volgden en door luide goedkeuring betuigden, dat het Vlaamsche volk niet onverschillig is omtrent het lot dat aan zijne taal beschoren is.
De belangrijkste vergadering den 2 Mei gehouden, zal wel die te Ieperen geweest zijn, de stad zelf waar Surmont de Volsberghe burgemeester is; 800 menschen woonden deze bij. Hier spraken de HH. Van Waesberghe van Gent, Reinhard van Brussel, Ad. Pauwels van Antwerpen, alle drie leden A.N.V. Ze zijn niet malsch geweest voor den Weledelen Heer Baron.
Daags daarna, den 3 Mei, hield de kring Gelijkheid van Brussel, een vergadering in den Plezanten Hof, waar spraken de HH. Hoste, opsteller van 't Laatste Nieuws en Rochette, socialistisch gemeenteraadslid. Onze vrienden van Gelijkheid nemen een zeer werkzaam aandeel aan den taalstrijd thans. Deze voortvarende Vlaamschgezinden belegden den 14 Mei, in de Oude Beurs, op de Groote Markt, te Brussel, een groote vergadering voor de Walen. Aan de orde van den dag kwamen de Vlaamsche Beweging en het Wetsvoorstel De Vriendt-Coremans. Dat is kranig! Wanneer de Walen van de Ligue Wallonne een vergadering beleggen, willen ze 't woord niet verleenen aan onze vrienden, wanneer deze 't vragen. Nu noodigen deze de Walen zelf uit op hun vergadering. Goed zoo.
Den 9 Mei heeft de Gentsche Tak van het A.N.V. een volksvergadering gehouden op 't gemeentehuis te Zelzate, vereerd door de tegenwoordigheid van den eersten schepene Willems. De ruime zaal van 't gemeentehuis was goed gevuld en de opgekomen Zelzatenaars juichten onze sprekers toe en teekenden in groot aantal op 't verzoekschrift te zenden naar de Kamer.
Denzelfden dag hield de Werkmanskring Concordia te Aalst een vergadering en zond ook een verzoekschrift naar de Kamer.
Den 16 Mei, welgeslaagde vergadering belegd door den Gentschen Tak v.h.A.N.V. op het Gemeentehuis van St-Amandsberg, bij Gent.
Verder valt nog te vermelden, dat de gemeenteraad van Schaarbeek, waar de grootsche Vlaamsche Betooging plaats vond, na een merkwaardige zitting aan dit onderwerp gewijd, ook besloot bij de Kamer aan te dringen, dat het wetsontwerp ongewijzigd en nog in dezen zittijd zou aangenomen worden.
Ook in den gemeenteraad van Luik kwam het wetsontwerp te berde, waar natuurlijk de doctrinaire liberalen er hevig tegen zijn, maar waar de socialistische leider Demblon het warm verdedigde. ‘We hebben er in de Kamer voor gestemd,’ zegde hij; ‘we zullen het nog doen omdat wij het billijk achten, dat de Vlamingen in hunne taal worden gevonnist en bestuurd’.
Den 23 Mei wordt te Burgerhout, voorstad van Antwerpen, een grootsche betooging voor het wetsontwerp ingericht.
Den 6 Juni wordt te Oestende de jaarlijksche vergadering gehouden van het Nationaal Vlaamsch Verbond, waarvoor - teeken van den tijd - de Oostendsche gemeenteraad, die zich nooit aan buitensporig flämingantism is te buiten gegaan, een toelage van 600 fr. verleent.