Geluidschrift.
Naar aanleiding van het artikel over ‘zuiver Nederlandsch spreken’ van den Heer J. Cortebeek in het Februarinummer van dit blad, zou ik de lezers van Neerlandia gaarne nog eens herinneren aan het uitnemend hulpmiddel tot het verkrijgen van eene goede uitspraak, dat het nieuwe taalonderwijs in het geluidschrift (écriture phonétique) bezit.
Aan ieder, die zich met taalonderwijs bezighoudt, is dit natuurlijk bekend. Voor anderen is het misschien niet overbodig er de aandacht nog eens op te vestigen.
Men heeft namelijk bedacht om bij het onderwijs in uitspraak, de taal, die men onderwijzen wil, te schrijven volgens den klank, niet volgens de spelling. Als normale uitspraak neemt men aan: die van de meest beschaafden uit de hoofdstad van het land; voor Frankrijk dus Parijs, voor Engeland Londen, voor Noord-Nederland Amsterdam, enz.
Men schrijft nauwkeurig de klanken op en bezigt voor iederen klank slechts een teeken, b.v.: aap, slapen, en pad geven tweeërlei a's aan, de a-klank in de eerste twee woorden is dezelfde en wordt aangeduid door a; de a in pad klinkt anders en wordt door a aangegeven. De o in boter, dop en pop klinkt verschillend. De eerste zou men kunnen aanduiden door o, de tweede door o met een puntje er boven, de derde door o met een puntje er onder, enz.
Op die wijze kan men een buitenlander, die zich eerst bij eenen Nederlander geoefend heeft in 't juiste uitspreken der enkele klanken, schriftelijk de juiste uitspraak van het Nederlandsch leeren.
Ik zelf heb juist dezer dagen eene dame op deze wijze Deensch geleerd met uitstekend resultaat.
Nu, die zich nader met deze methode bekend willen maken, verwijs ik naar het Januari-nummer van de Maître phonétique van dit jaar. Dat is een maandschrift onder redactie van den Heer Paul Passy, pa, route de Fontenay, No 11, Bourg-la-Reine, près de Paris. Het wordt gewoonlijk in internationaal geluidschrift uitgegeven, en neemt bijdragen in alle levende talen op.
In het Januari-nummer wordt de phonetische methode en de bedoeling der redactie zeer duidelijk toegelicht. De prijs van dit belangwekkend maanschrift is 4 franks per jaar.
Margaretha Meyroom.
's Gravenhage, Maart 1897.