hoogte van het gewichtje dat den draad van het rolletje gespannen houdt. Die stroomen wekken in een schrijftoestel van het tweede station juist dezelfde bewegingen op als die welke aan het potlood zijn gegeven, en op het blad papier waarover die pen wordt heengevoerd, ontstaat een nauwkeurig fac-simile van de oorspronkelijke figuur.
Het voornaamste deel van den receptor is - als bij telegrafen - een electro-magneet; deze werkt op een blijvenden magneet, die, bij middel van tandwieltjes, in verband is met een trommeltje dat ook door een gewichtje in draaiende beweging kan gebracht worden. De twee trommeltjes werken op twee staafjes in aluminium, welke op eene hunner uiteinden door een gewricht zijn verbonden dat het schrijftoestel draagt, een nauw glazen buisje dat met aniline inkt gevuld is. Die staafjes bewegen zich op dezelfde wijze als de touwtjes van den overbrenger, en het glazen pennetje doorloopt op het papier volkomen denzelfden weg als het potlood in de seingevende post.
Er zijn dus in dit stelsel twee verbindingsdraden tusschen beide posten, eene voor elke trommel met terugkeer langs den grond; doch, er bestaat nog een derde geleiddraad tusschen de platen waarop het papier rust, en die hier eene zeer gewichtige rol te vervullen heeft.
Het schrijfhuisje van den receptor is in regel door eene veer van het papier verwijderd gehouden; doch, zoodra het potlood op het papier van den overbrenger drukt, wordt een electrische stroom langs de metaalplaat waarop dit papier rust, door den derden geleiddraad heengezonden; en dadelijk, door de werking van eenen electro-magneet wordt ook het inktbuisje in het sein ontvangend station tegen het papier gedrukt. Wanneer dus het potlood opgeheven wordt om van een woord naar een ander over te gaan, eene punt op eene i te zetten enz., dan volgt het pennetje getrouw al die bewegingen en laat het geene spoor op het papier achter. Die schikking was een hoofdvereischte om de reproductie van het telegram met de grootste juistheid te bekomen.