wordt het toestel een motor die tot het voortbrengen van beweegkracht kan aangewend worden. Eene dynamo is dus omkeerbaar (reversible); wanneer men nu den mechanischen arbeid van vallend water op een zekeren afstand wil overbrengen, dan plaatst men op beide uiteinden een dynamo-machine en men verbindt de beide toestellen door geleiddraden. De kracht van het water brengt het eene in beweging; de stroom die ontstaat, wordt naar het tweede overgezonden dat, op zijne beurt, in beweging komt.
Nu is men in die richting zoo verre gevorderd dat men dynamo's van overgroote potentiaalkracht vervaardigt die den electrischen stroom op ongemeen groote afstanden kunnen overdragen; en op de plaats waar men dien stroom wil benuttigen, kan men hem, bij middel van transformators, naar believen wijzigen, hem zoo weinig spanning en zooveel intensiteit geven als men het noodig acht.
De algemeene tentoonstelling van electriciteit te Frankfort, in 1891, heeft zeer klaar de mogelijkheid bewezen, voor het gebruik eener groote stad een electrisch station in te richten, niet op de plaats zelve waar de electriciteit moet verbruikt worden maar op de gunstigste plaats, daar waar men over de natuurkrachten kan beschikken, zonder zich met den afstand te bekommeren: de beweegkracht werd gegeven door den waterval van Lauffen, op den Neckar, op 175 kilometers van Frankfort, en werkte op eene dynamo die een stroom van 50 volts potentiaal verschil en 1400 amperen intensiteit voortbracht. Een transformator wijzigde dien stroom tot een anderen van 25000 volts die, bij middel van een kabel van 3 koperdraden, elk van 4 millimeters dikte, op 3000 palen rustende, tot aan het lokaal der tentoonstelling werd overgebracht.
Daar werd de electrische energie benuttigd deels tot de verlichting, deels als beweegkracht om al de werktuigen in beweging te brengen en zelfs een kunstmatigen waterval van 10 meters hoogte te doen ontstaan.
Doch, wij moeten er bijvoegen, dat voor het overdragen der