Hoe noodzakelijk het was aan de uitspraak van het vnw. een afzonderlijke bespreking te wijden, blijkt ten klaarste uit het feit dat onze spraakleeren eenstemmig die uitspraak door doe omschrijven, en aldus volkomen overeenkomst met het Duitsch aannemen. Uit de opzoekingen van den heer M. blijkt integendeel dat in het Middelnederlandsch, even als later, het vnw. du juist als het gelijkluidende Fransche lidwoord uitgesproken is geweest.
Het tweede hoofdstuk geeft ons de verbuiging van du, bespreekt de verschillende vormen, de veranderingen, die het woord onderging, wanneer het enklitisch aan een voorafgaand werkwoord of ander woord gehecht werd, en ruimt eens voor al de vroegere verklaringen van vormen zooals hebdi, enz. op, die men ontleedde als zijnde ontstaan uit heb+di, di, bijvorm van du. Deze laatste uitlegging moet reeds daarom achterdocht wekken, omdat het Mnl. taalgebruik stellig bewijst dat hebdi enz. meervoudsvormen zijn, hetgeen onder anderen ten duidelijkste blijkt uit zulke voorbeelden, waarvan het eerste lid der samenstelling een praeterito-praesens is. Deze vcrtoonen namelijk eenen verschillenden klinker in het enk. en het meerv., zoodat alle twijfel onmogelijk wordt. Zoo zei men vroeger: du cans, du sals, du machs, hetgeen met du saamgetrokken moest geven canstu, salstu, machstu, terwijl de eenige voorkomende vormen zijn condi, saldi, moogdi. De andere, en echte, etymologie van hebdi, enz. scheidt het woord in hebd+i, en deze i is de vorm waaronder zich het Germ. vnw. van den 2den pers. meerv. vertoont, dat in het Mnl. ji (uit jis) zou moeten zijn, regelmatig beantwoordend aan Got. jus.
De opmerkingen, die ik hierbij te maken vind, zijn de volgg: opm. 3 van blz. 12 staat als syntactische opmerking alleen tusschen lexigrafische, en zou moeten een andere plaats krijgen. Blz. 13 wordt de Gen. van het vnw. in het On., Ags, Ofri., kort verbeeld, hetgeen wellicht op rekening van den zetter komt. Hetzelfde blz. 14 voor Ags. thē. Bij nr. 8 blz. 14 is op te merken dat de in 't Westgerm. wegvallende slot-s eigenlijk een -z was,