dat de Vlamingen noch letterkunde, noch schrijvers, noch taal bezitten. Welnu, de heer Stecher laat, hun tot antwoord, zijne geschiedenis der Nederlandsche letteren in België verschijnen, en dat antwoord klinkt luid en welsprekend ter beschaming van allen die, uit onkunde of met voorbedachten rade, de waarheid loochenen of miskennen.
In vijftien hoofdstukken die, hoewel beknopt, ruim 355 bladzijden groot in-8o beslaan, schildert hij, met warme en schitterende kleuren, het grootsche tafereel van de wording en de ontwikkeling onzer taal en onzer letteren, in verband met de staatkundige gebeurtenissen, welke hare ontluiking en haren bloei bevorderden of vertraagden. Het leven van den Dietschen volksstam vliet daar krachtig heen voor den blik van den lezer, die met verbazing op al het groote en schoone staart door onze vaderen ook op het gebied der letteren gewrocht. Want niet een volk heeft meer geleden en gestreden, noch een voller leven geleefd dan het Vlaamsche voorgeslacht, en geen zucht steeg er ooit op uit den benauwden boezem van dat volk, geen vreugdekreet verhief zich ooit uit zijne borst ten hemel, of de naklank ervan werd in dicht of ondicht voor het nageslacht bewaard. Met voorliefde verwijlt de heer Stecher bij de indrukwekkende figuren der groote denkers, die door hun schrijven en drijven hunne stamgenooten hebben voorgelicht op de baan der beschaving en hun den schouder geboden in hunnen heldenstrijd, hier, ter afschudding van het knellend juk der middeleeuwsche burchten en kloosters, ginds ter verovering van het vrij onderzoek en het heilig recht om God te dienen naar de inspraak van eigen geest en hart.
Maerlant en Boendale, de voorloopers en baanbrekers van Luther op Vlaanderens bodem, met de hand eens meesters door den heer Stecher, uit hunne werken, als uit het leven gegrepen, verrijzen daar vóór onzen geest in den hellen glans van hun roemrijk leven en streven. Zóó treedt Marnix insgelijks levend en sprekend op voor onzen blik, hij, de vriend en helper van den grooten Zwijger in den strijd van Nederland tegen het dweep-