Geheel verzorgde reis
De reizigers naar de verre paradijzen werkten meestal een vast programma af. Om de opbouw van de economie in volle glorie te zien werd een bezoek gebracht aan een prestigieus agrarisch of industrieel object. In de verslagen die de westerse gasten maakten, noteerden zij bijvoorbeeld heel ijverig hoeveel kilowatturen een stuwdam kon leveren. Of met hoeveel ton cement een bepaalde fabriek was gebouwd. ‘Zo raakte de lezer in het Westen bekend met verhalen over de aanleg van het Belomorkanaal in Karelië, de Moskouse Stalin Automobielfabriek, de produktiewijze van de machinefabriek van Shanghai en de modelcommunes van Shaanxi (p.27)’. Maar ook de culturele verworvenheden van de revolutie werden getoond. Ook werden gewoonlijk enige sociale instellingen bezocht. Als ze bijvoorbeeld een gevangenis bezichtigden, vertelden de gedetineerden hoe fijn het er was en dat de deuren altijd openstonden. Dat was allemaal geënsceneerd. De intellectuelen ‘reisden in een kooi’ en met de echte ‘nieuwe mensen’ werd het contact zorgvuldig vermeden.
‘De politieke toeristen voelden zich vereerd dat de kaartjes voor de trein, het vliegtuig en de schouwburg voor hen werden verzorgd, dat zij in een limousine of luxueuze bus naar het station, het vliegveld en het theater werden gebracht. Ze raakten eraan gewend dat hun gastheren hun hele dag indeelden, hun reisroute vaststelden en hun hotels bespraken. Ze vonden het heel normaal dat zij aan de overdadige banketten aanzaten en in speciale winkels, waar de gewone bevolking niet welkom was, hun snuisterijen mochten kopen (p.29)’. Die bijzondere behandeling maakte het voor de fellowtravellers ook erg moeilijk om kritisch te reageren. In de regel werden hun positieve gevoelens over de socialistische regimes alleen maar bevestigd. Ook daar gingen hun ogen niet open.
De Franse schrijver André Gide maakte daarop een uitzondering. In het begin van de jaren dertig was hij nog zo'n fanatiek aanhanger van Stalins ideeën dat hij in zijn Journal schreef: ‘indien mijn leven nodig was voor het succes van de Sovjet-Unie, ik het onmiddellijk zou geven.’ In de jaren daarna werd hij al minder overtuigd, maar reisde niettemin in 1936 naar Rusland.