Het XIIe Internationaal Congres voor Naamkunde
Van 25 tot 29 augustus 1975 werd in de lokalen van de Universiteit te Bern het XIIe Internationaal Congres voor Onomastische Wetenschappen gehouden. Zoals de vorige congressen, werd ook dit congres georganiseerd door een plaatselijk inrichtend comité, onder leiding van Prof. Dr. Paul Zinsli, dat zich uitstekend van zijn opdracht heeft gekweten, o.m. door er voor te zorgen dat persoonlijke ontmoeting onder vakgenoten in ruime mate mogelijk is geweest. Het wetenschappelijk comité van het congres bestond uit de meest verdienstelijke Zwitserse naamkundigen en uit de leden van het ‘International Committee of Onomastic Sciences’ (I.C.O.S.), opgericht naar aanleiding van de 3e Internationaal Congres (Brussel 1949). Het ‘International Centre of Onomastics’, de zetel van het Comité, die sinds 1950 in het Instituut voor Naamkunde te Leuven gevestigd is, heeft de inrichters van dit congres bij hun voorbereiding actief ondersteund en zal zo haast mogelijk, indien de financiële mogelijkheden het toelaten, de Acta van het Congres laten verschijnen.
Het Congres van Bern kan als geslaagd beschouwd worden; 283 naamkundigen en beoefenaars van aanverwante disciplines, en 93 personen die hen vergezelden, herkomstig uit 33 landen, hebben aan de werkzaamheden van het congres deelgenomen. Het gastland Zwitserland was met 53 deelnemers het sterkst vertegenwoordigd; uit ons land waren een 10tal naamkundigen te Bern aanwezig.
Het centrale thema van het congres nl. ‘Het contact tussen eigennamen bij plaats- en persoonsnamen’ werd ingegeven door de eigenaardige taal- en naamkundige situatie in viertalig Zwitserland, die werd vergeleken met de elders voorkomende toestanden. Dit onderwerp werd in vier algemene lezingen behandeld: door de voorzitter van het congres, Prof. Dr. Paul Zinsli, Spuren sprachverschiedener Begegnung in den Ortsnamen der Schweizerdeutschen Alpentälern; Prof. H. Guiter (Perpignan), Onomastique et contacts de langues: exemple des confins pyrénéo-méditerranéens; Prof. E. Eichler (Leipzig); Sprachkontakte im Lichte der Onomastik (Slawisch-deutscher Kontaktraum); Prof. W.F.H. Nicolaisen (Binghamton, USA), Words and names.
In de zes secties van het congres werden 157 referaten gehouden; daarvan waren er 62% aan de toponymie en 25% aan de antroponymie gewijd. Uit de opsomming van de secties blijkt dat de inrichters de bedoeling hebben gehad, naast het centrale thema, de brede vertakking van de onomastiek en haar betrekkingen met zeer uiteenlopende wetenschapsgebieden in het licht te stellen: in de 1e sectie werden behandeld ‘Taalgrenzen en meertaligheid in de naamkunde’; in de 2e sectie ‘De eigennamen en de mens - de naamgeving beschouwd van uit het standpunt van de sociologie, de psychologie en de philosophie’; in de 3e sectie ‘Onomastiek en linguistiek - de propria in