2.3 De rechten van de uitgever
Een schrijver is rechteloos zolang hij geen contract heeft. Met zijn manuscripten leurt hij bij uitgevers zonder ergens aanspraak op te kunnen maken - bij afwijzing niet eens op het retour van zijn manuscript. Het is een kwestie van genade. Alle rechten zijn des uitgevers.
Maar om van voorrechten te spreken? Vorig jaar publiceerde Nijgh & Van Ditmar Past niet in ons fonds. De uitgave verscheen als jaarwisselingsgeschenk 1991-1992 voor vrienden en relaties van de uitgeverij. Het boekje verpulvert het romantische beeld van het leven op een uitgeverij: de gedachte dat daar iedere ochtend vol spanning op het pakket binnengekomen manuscripten gewacht wordt, om te zien of het ‘Felbegeerde Meesterwerk’ erbij zit. Uitgevers zijn vaak helemaal niet zo blij met al die ongevraagd toegestuurde stapels papier. Past niet in ons fonds is het sluitende bewijs dat ze er soms zelfs een beetje baldadig van worden.
Want beginnende schrijvers (onder wie horden lichtzinnigen die denken een meesterwerk te hebben vervaardigd) blijven het proberen. Hoe gaan ze daar bij Nijgh & Van Ditmar mee om? ‘Ons secretariaat ontfermt zich over de dagelijkse stapel, bevestigt de goede ontvangst en belooft namens de redactie een oordeel binnen twee maanden. Wij maken de eerste schifting, veelal aan de hand van de begeleidende brief. Gekken en wereldverbeteraars vallen af, alsook bijna alle dichters (“Ik publiceerde in Ramp, Klap, en 't Fornuisje”; “Ik verwierf een eervolle vermelding bij de poëziewedstrijd van de Stad Genoelselderen”).’
De gehalveerde stapel gaat naar de proeflezers: ‘Zo gauw die een spoor van talent ruiken, slaan ook wij aan het lezen. Maar meestal komt het zover niet: het vernietigende leesrapport heeft zijn werk gedaan. Het manuscript gaat retour naar de inzender, het past niet in ons fonds.’ De uiteenlopende redenen waarom manuscripten niet in het fonds pasten, staan rubrieksgewijs en verlucht met citaten uit leesverslagen over binnengekomen manuscripten in het boek. Een kleine bloemlezing uit een bloemlezing: