meesterwerk van Poloegajevski was het boek Grandmaster Preparation, dat een paar jaar geleden verscheen. Dat was een boek waarvan je de indruk had dat hij het helemaal voor zichzelf geschreven had. Dit boek is meer voor de algemene leergierige lezer. Iets oppervlakkiger, maar daardoor ook wat gemakkelijker toegankelijk.
Egon Varnusz: Paul Keres' Best Games volume 2. Open & semi-open games.
Het tweede deel van een naar opening gerangschikte verzameling van partijen van Keres. Het eerste deel (Closed games, 188 partijen) verscheen in 1987. Dit tweede deel bevat 240 geanalyseerde partijen van de man die twintig jaar lang tot de beste drie schakers van de wereld behoorde, zonder ooit een match om het wereldkampioenschap te kunnen spelen. Er staan ook veel mooie foto's in het boek. De indrukwekkendste is die van de begrafenis van Keres, op 10 juni 1975 in Tallin. Voor de Esten was het de begrafenis van een nationale held. Volgens Euwe, die aanwezig was, volgden honderdduizenden mensen de baar. Een bezwaar van zo'n grote partijverzameling is dat de partijen niet zo uitvoerig besproken kunnen worden als ze verdienen. Het mooiste Keres-boek blijft een boek dat hij zelf geschreven heeft: Paul Keres, Ausgewählte Partien 1931-1958, in 1964 bij uitgeverij Ten Have verschenen.
Harrie Grondijs: Works of Simkhovitch. Dit boek zal geen drommen kopers naar de winkels lokken. Het is geschreven voor een kleine minderheid onder de schakers, de liefhebbers van eindspelstudies. De Rus Simchovitsj (1896-1945) heeft vele prachtige constructies afgeleverd. Ook de grootste eindspelstudiecomponisten kunnen er niet aan ontkomen dat hun studies later soms incorrect blijken te zijn. Grondijs heeft het werk van Simchovitsj verzameld, geclassificeerd, onderzocht en waar nodig verbeterd. Het is moeilijk werk. De auteur moest aanzien dat ook zijn eigen verbeteringen weer door andere onderzoekers verbeterd werden. Toch is het een mooi boek, dat laat zien dat er ook buiten het partijspel veel schoonheid in het schaken te vinden is.
Wat is nu het mooiste schaakboek van het afgelopen jaar? Er kan geen twijfel over bestaan. De Russische encyclopedie. Het verschijnen van een schaak-encyclopedie, vrucht van vele jaren werk, is altijd een belangrijke gebeurtenis. In dit geval zeker. Meer dan honderd eminente deskundigen hebben de handen ineen geslagen om een groots werk af te leveren. Maar ik heb het al gezegd, het is zeer de vraag of Nederlandse schaakliefhebbers dit boek in de nabije toekomst nog zullen kunnen kopen. Iemand die het boek van het jaar zou willen kopen, maar de encyclopedie niet meer aantreft, verwijs ik - na enige aarzeling, want de keus wordt nu moeilijk - naar het boek van Dvoretski. Een boek dat laat zien hoe moeilijk de problemen van een schaakpartij zijn, maar ook dat schijnbaar ondoorgrondelijke problemen door geduld en hard werken kunnen worden opgelost.