pasteien versierd met pauw of kalkoen, maar voor de dagelijkse kost van de gegoede burgerij. Het is een compleet kookboek met bereidingen voor groenten, vlees, vis, gebak, taarten, pasteien en vele confituren. Anders dan gebruikelijk in de toenmalige kookboeken staan er veel recepten in voor groenten. De flinke hoeveelheid instructies voor fijne groenten weerspiegelt de ontwikkelingen in de tuinbouw en de toegenomen welvaart.
Recept voor asperges in sausje van olie, azijn en peper, of met botersaus. Uit: De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster (Amsterdam 1669), p. 7
De verstandige kock gebruikt asperges in een rijk gevulde kippenpastei en croûte, en in drie stoofschotels met vlees, waaronder een hutspot van schapenvlees. Een ‘hutspot’ is een stoofpot, hier met vlees en groente. Zeer decoratief is de serveertip om gekookte asperges op een schotel te draperen in een krans rondom het gestoofde schapenvlees. In een hedendaagse variant kunnen we lamsschenkel nemen in plaats van een kloeke schapenbout.
En waar vindt ons klassieke recept van gekookte asperges met Hollandse saus zijn oorsprong? In Frankrijk, in Le cuisinier françois (Parijs 1651) van de Franse hofkok François Pierre de la Varenne. Hij noemt dit ‘asperges à la sauce blanche’, identiek aan onze fluweelzachte ‘sauce Hollandaise’, die is gemaakt van boter, eigeel, zout, nootmuskaat en wat azijn. Dit kookboek verscheen kort na de Parijse druk ook in Amsterdam, in 1653. Wij kunnen dus terugkijken op een lange geschiedenis van aspergerecepten.