Azia
‘Achar’ is van oorsprong het Perzische woord voor ‘pekelen in azijn’. In ons land werd de naam van dit tafelzuur op verschillende manieren geschreven, zoals ‘azia’, ‘asia’, ‘acia’, ‘achiar’ en ‘athia’; nu heet het ‘atjar’.
Jan Huyghen van Linschoten beschrijft in zijn reisverslag Itinerario (1596) ‘achar’ als een conserve van allerlei specerijen en onrijpe vruchten die gezouten in azijn worden ingelegd, zoals verse peperkorrels, kruidnagel, gember en mango. Ze worden in salades gebruikt, bedoeld om de eetlust opwekken, zoals bij ons gepekelde kappers, olijven en citroenen.
De eerste vermelding van ‘acia’ in een populair-medisch werkje is te vinden in De borgerlyke tafel, om lang gesond sonder ziekten te leven (1683) van de arts Stephanus Blankaart. Hij legt ook uit waar het zuur goed voor is:
acia is een indiaanse compositie, bestaande uit verscheide dingen, waarvan de voornaamste rieten of bamboesen sijn. Dit bereidsel matig gebruikt is in ons lighaam seer goet en nut, voor luiden die seer koud zijn, is veel nutter bij eenig gebraad gegeten als de augurkjes of kappers, die soo werm niet en sijn als dese acia.
‘Acia’ is dus oorspronkelijk een Indisch tafelzuur op basis van bamboe en andere ‘dingen’, lekker voedsel bij gebraad en heilzaam voor lieden met een koud temperament, conform de toen heersende klassieke humorenleer.
In het Huishoudelijk woordenboek van Chomel, dat door J.A. de Chalmot in 1768-1777 was bewerkt, wordt in het lemma ‘Azia’ ook ‘adschiar’ genoemd. Deze naam gaven de ‘indianen’ aan alle wortels, kruiden en vruchten die met azijn en zout worden ingemaakt.
De Chalmot vermeldt dat men dit in Holland als bijgerecht bij gebraad opdist, bereid zoals augurkjes en andere tafelzuren. Bij gebrek aan bamboe in ons land geeft hij voor het Nederlandse lezerspubliek verkrijgbare surrogaten: groenten als kool, knollen en rammenas. Die moet je met zout bestrooien, laten uitlekken en in een Keulse pot doen, overgoten met een dunne saus van opgekookte wijnazijn en water, mosterdzaad, knoflookteentjes, kurkuma, chilipeper en schijfjes gember. Dit alles driemaal in drie weken tijd opkoken. Deze Hollandse variant