het Oosten, die in Europa op maat in elkaar gezet werden. Later ging men de stoffen, vanwege hun hoge prijs, in West-Europa goedkoper produceren. Op de tweedehandsmarkt waren de huisjassen ook te koop.
De kleuren van de gebruikte stoffen waren helder rood, geel, lichtblauw, groen of paars. De stof was dikwijls beschilderd of geborduurd met bloem- en rankmotieven. Een Japonse rok werd dikwijls gemaakt van sits (ook chintz genoemd en in Frankrijk Indienne): een katoenen stof uit India die met behulp van een tijdrovende techniek was beschilderd en geverfd. Met hars of lijm tekende men de dessins en uitsparingen op de stof. Andere delen werden beschilderd. Daarna ging de stof in diverse verfbaden. Het resultaat was bijzonder: een patroon van bloemen en ranken, besjes en figuurtjes in onder andere karmijnrood, indigoblauw, jadegroen en paars. Daarna wreef men de stof met een gladde steen glimmend (het kalenderen). In de achttiende eeuw kon men de sits goedkoper produceren in bijvoorbeeld Amsterdam, aan de Overtoom, waar de stof niet meer werd beschilderd maar bedrukt.
Japonse rokken konden ook worden gemaakt van andere stoffen, zoals van wollen en zijden damast, waarbij patronen zoals granaatappels, bloemen en ranken in dezelfde kleur ingeweven zijn, of van een doorgestikte en gewatteerde (mattelassé) stof. Ook zijn er Japonse rokken van al dan niet geborduurde of beschilderde zijde.
Er waren twee modellen. Het wijde kimonomodel heeft aangeknipte mouwen en een sjaalkraag met een overslagsluiting. Het rechte, smalle Cambaymodel, genoemd naar de stad Cambay in het westen van India, heeft daarentegen ingezette strakke mouwen, een opstaand kraagje, zakken opzij en een voorsluiting van knopen met Brandenbourgs (gevlochten koordjes) of knoopsgaten. Aan de randen werd de jas doorgaans afgebiesd met luxueus band. Het Cambaymodel was geïnspireerd op de Perzische militaire jas.
De jas op de foto is aan twee kanten draagbaar. Hij is gemaakt van Indiase sits en stamt uit het laatste kwart van de achttiende eeuw. Deze jas is eigendom van de Stichting Archief Honig(h) uit Zaandijk.