De vrolyke navorscher
Weyerman en Engeland: zelfmoord in Bristol
Een van de autobiografische verhalen van Weyerman die zich in Engeland afspelen, is het verhaal over een zelfmoord in Bristol. Het komt voor in de Levens-beschryvingen der Nederlandsche konst-schilders en konst-schilderessen (deel 4, p. 425-430).
Weyerman ontmoet in Bristol een Londense koopman, die aan de vooravond van de ‘Bristolsche Kermis’ vertelt dat hij zijn schulden, die de volgende dag voldaan moeten worden, niet kan betalen; hij wil zelfmoord plegen. Weyerman, ‘al ommers zo bedreven in Zeedekunde, als Euklides in de Wiskunde’, spreekt hem drie pagina's lang opbeurend toe, en denkt hem overtuigd te hebben, maar de volgende dag blijkt dat de koopman zich toch door het hoofd geschoten heeft.
Archiefonderzoek naar dit verhaal heeft mij tot op heden niets opgeleverd. Begin achttiende eeuw was de Bristolse jaarmarkt een van de grootste van Engeland, en ook veel Londense kooplieden deden er zaken. Maar Weyerman geeft geen jaartal en geen naam, en vermeldt zelfs niet waarin de koopman handelde. Van de Bristol Post Boy uit die jaren zijn maar een paar losse nummers overgeleverd, en die bevatten geen lokaal nieuws. En het bestaan van het ‘Wynhuis de Valk’, waar Weyerman en de koopman hun gesprek zouden hebben gehad, heb ik ook niet kunnen bevestigen.
Toch is er nieuws, en wel over de ‘Zeedekunde’ van Weyerman. Tot enkele maanden geleden dacht ik dat hij daarvoor altijd te rade ging bij de Resolves van Owen Felltham, of, voor kortere passages, bij The anatomy of melancholy van Robert Burton. De uitgebreide Bristolse vermaning over de ‘verachting des doods’ bleek echter niet aan Felltham's Resolves ontleend te zijn. Weyerman had er een andere Engelse bron voor gebruikt: hij vertaalde het hoofdstukje ‘Life, Death, Time’ uit The English Theophrastus, dat in 1702 verscheen en in 1706 en 1708 herdrukt is. Het boek verscheen anoniem, maar is vermoedelijk het werk van de Franse emigrant Abel Boyer. Het werkje bevat veel meer ‘Zeedekunde’, en het verdient beslist een plaats op de lijst van werken die geraadpleegd dienen te worden bij het zoeken naar bronnen voor passages in het latere werk van Weyerman.
jac fuchs