Redactioneel
Toen de Stichting Jacob Campo Weyerman in 1977 in het leven geroepen werd, noemde ze als een van haar voornaamste taken ‘het bevorderen van de kennis van leven en werk van Jacob Campo Weyerman’. Wie een blik in bijvoorbeeld de BNTL werpt, of in de internationale bibliografie op het gebied van de boekwetenschap, de ABHB, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat Weyerman in die afgelopen tien jaar tot de beter gedocumenteerde Nederlandse auteurs uit de historische letterkunde is gaan behoren: tekstuitgaven, studies, een Mededelingenblad.
Op de laatste expeditie-vergadering stemde iedere aanwezige in met de overtuiging van Karel Bostoen, dat er nog voor vele jaren interessant onderzoek naar Weyerman en zijn geschriften gedaan kan worden.
Dat neemt niet weg dat de redactie van de Mededelingen meent dat de tijd rijp is om ruimte beschikbaar te stellen voor verslagen van onderzoek, dat in het verlengde ligt van het Weyerman-onderzoek. Velen verrichten onderzoek - bijvoorbeeld in het kader van hun doctoraalscriptie - naar personen of letterkundige verschijnselen die ook voor de liefhebbers van Weyerman boeiend kunnen zijn. Lang niet alle studies vinden hun weg naar een vaktijdschrift, en als dat al gebeurt kan het lang duren voor ze gepubliceerd worden.
De Mededelingen zijn kwalitatief gezien een uitstekend blad geworden in de loop der jaren, maar heeft toch geen hoge drempel. Het is in de ogen van de redactie uitermate geschikt om studies die niet direct met Weyerman te maken hebben, maar wel in de lijn van het Weyerman-onderzoek liggen een mogelijkheid tot publicatie te bieden. Momenteel liggen er al enkele artikelen op de plank. Een ervan, over schertsbegrafenissen in de 18de eeuw, treft u aan in dit nummer; in een volgend nummer komt de 18de-eeuwse komische auteur Arend Fokke Simonsz aan bod. Degenen die gebruik willen maken van de Mededelingen om het verslag van een onderzoek te publiceren wordt verzocht contact op te nemen met een van de redactieleden.