Signaleringen
Huberts/van den Branden. W.J.A. Huberts, W.A. Elberts en F. Joz. P. van den Branden. Biographisch Woordenboek der Noord- en Zuid-Nederlandsche Letterkunde. Deventer, A.J. van den Sigtenhorst, 1878.
P. 646, kolom 1: Weyerman (Jacob Campo) geboren te Breda 9 Aug. 1677 en overleden in 1747, was een man met een zeer gelukkigen aanleg, maar die door zijn losbandige levenswijze genoodzaakt werd het land te verlaten. Hij zwierf door Zwitserland, Duitschland, Frankrijk en Engeland, waar hij zich eenigen tijd in de geneeskunde oefende. Peter de Groote stelde hem voor mede naar Rusland te gaan, maar W. weigerde. Wegens ergerlijke schotschriften werd hij tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld en op de Voopoort in den Haag opgesloten. Van zijne tallooze werken noemen wij alleen: De levensbeschryvingen der Nederlandsche Konstschilders en Konstschiderssen, met een uytbreiding over de schilderkonst der ouden, door Jacob Campo Weyerman, konstschilder, verrykt met de konterfeytsels der voornaemste konstschilders en konstschilderessen, cierlyk in coper gesneden door J. Houbraken, 4 dln. 's Gravenhage en Dordrecht 1769 en zijne tooneelspelen: Bezweering van den Amsterdamschen Courantier, Brugge 1705; De Hollandsche zinnelykheid, blijspel 1713; De gehoornde Broeder ofte vrouwelyk Bedrog, kluchtspel; Democritus en Heraclitus; Brabantsche Voyage, enz.
Wat er hierboven aan biografische gegevens voorkomt lijkt uitsluitend uit de biografie van Kersteman afkomstig te zijn. De titelbeschrijvingen zijn zeer onvolledig en voor een deel onjuist, met name de beschrijving van de toneelstukken is foutief: het eerste toneelstuk gaat over een Antwerpse courantier en niet een Amsterdamse. Het lijkt verder of de auteurs vijf toneelstukken noemen, de laatste twee echter vormen één titel.
(H.M. de Blauw, 8-6-1979)