Beste Tante, zoudt gij daarom niet zelve eens naar Nevele moeten komen, in de Kerstdagen bij voorbeeld? Arthur en AliceGa naar voetnoot(2) zullen hier toen ook zijn en Papa zal wellicht uitgaan. Zouden wij u niet mogen verwachten? Wij zouden allen zoo tevreden zijn u eens te zien en ons zoo goed vermaken. Mama verlangt bijzonder naar u.
Ziehier volgens de kinderen C.Ga naar voetnoot(3) eenige der wezenlijken personages uit uwen roman.
Sophie - Stina Cackaert, toen zij jonger was. (zij hebben het derde deel nog niet gelezen) |
Tingels - Eduard De Reu, gewezen dood gedronken echtgenoot der huidige We De Reu. |
Monteine - Dokter BlommeGa naar voetnoot(4) |
Camille - Zijne vrouw |
Maseurken - de Zwarte Zuster |
De 3 kinderen - Zijne Kinderen. Blomme heeft er wel veer {sic = veel} meer, maar die twee meisjes, met hare blonde vlechten laten toch geenen twijfel mogelijk. |
Doca - Tiste de Ketser's vrouw. |
Zieneken - Stanske Spiessens. |
Van Beukel - dokter MeulemeesterGa naar voetnoot(5) |
Pastoor van Zompelgem - Pastoor van VosselaereGa naar voetnoot(6) |
Teeuwis - Liefmans.Ga naar voetnoot(7) |
HaentjensGa naar voetnoot(8) - Bestaat op Nevele niet; wordt daarom ook aanzien als eene tripe in het verhaal. |
Meester OttevaereGa naar voetnoot(9) - Werd eerst aanzien als BooserGa naar voetnoot(10) maar de verdere karakterbeschrijving heeft van dit spoor afgeleid baron de Zompele (11) - 't Kind de Naeyer |
't Kapelleken van 't NeerlandGa naar voetnoot(11)Ga naar voetnoot(12) - Dat in den Oostbroeck |
Gij ziet niet waar Tante dat men u rijkelijk begrepen heeft.
Veel komplimenten van Mama. Wij hopen dat gij van deze week toch zult komen.
uw toegenegen neef
Cyrille
Nevele 21 December 1885
|
-
voetnoot(2)
- Cyriel Buysses jongere broer Arthur, ote Nevele 14 april 1864, later advocaat bij het Hof van Beroep te Gent en liberaal volksvertegenwoordiger. Hij overleed te Gent op 28 september 1926. Hun zus, Alice, ote Nevele 8 juli 1868, later Mevrouw De Keyser-Buysse, speelde een vooraanstaande rol in diverse weldadigheidsverenigingen; ze was ook jarenlang gemeenteraadslid te Gent, waar ze overleed op 25 januari 1963.
-
voetnoot(3)
- Volgens de gegevens die door de heer J. van de Casteele uit de Bevolkingsregisters te Nevele werden opgetekend - wij wensen hem voor de hier volgende informatie nadrukkelijk onze dank te betuigen - woonde in 1856 een familie Cackaert op de Oossche Kouter nr. 44 te Nevele. Het gezin bestond uit vader Jozeph Cackaert (in 1856 zestig jaar oud), gehuwd met Marie Therese De Reu (57 jaar). Zij hadden (eveneens in 1856) dertien kinderen, 9 jongens en 4 meisjes, waaronder Sophie en Justina resp. 18 en 17 jaar oud. Op Oossche Kouter nr. 40 woonde het gezin van burgemeester Augustin Cackaert (vermoedelijk de broer van bovengenoemde Jozeph Cackaert). In 1834 worden hier vier dochters genoemd: Ursula Marie, Marie Therese, Charlotte Marie en Justine (dan anderhalf jaar oud). In beide gezinnen Cackaert komt dus een Stina voor.
-
voetnoot(4)
- Felix Blomme (1803-1848), gehuwd met Angelica Penneman. Hij was geneesheer te Nevele en stierf bij een tyfusepidemie, 5 minderjarige kinderen nalatend (informatie J. van de Casteele).
-
voetnoot(5)
- In 1866 woonde in de Thieltstraat te Nevele een Seraphin De Meulemeester, ‘doktoor’ (o1820), ongehuwd (informatie J. van de Casteele).
-
voetnoot(6)
- In 1867 woonde in de Kerkstraat te Vosselare Ferdinand Isidore Parton (1826-1888), ‘desservant’ (= pastoor) (informatie J. van de Casteele).
-
voetnoot(7)
- Gentiel Liefmans (o1844), onderpastoor te Nevele sedert 1875, woonachtig in de Thieltstraat. Hij wordt vermeld in het schoolenkwest (informatie J, van de Casteele).
-
voetnoot(8)
- Volgens J. van de Casteele te identificeren als Adolf Schatteman, de vrederechter.
Tripe: vermoedelijk ‘vulling’.
-
voetnoot(9)
- Mogelijk te identificeren als Karel Lodewijk Claeys, hulponderwijzer in de officiële school van 1860 tot 1880. Bij zijn ‘berechting’ en begrafenis waren er moeilijkheden met de Nevelse deken. Hij wordt vermeld in het schoolenkwest.
Volgens de heer F. van Doorne (ps. Hans Melen) gaat het echter om zijn grootvader, Frederik De Pestel (1824-1886), afkomstig uit Nevele, tot 1880 onderwijzer te St.-Martens-Leerne. Toen hij geen leerlingen meer had werd hij verplaatst naar Drongen; zie Jan Schepens in de rubriek ‘Mozaïek’ in Vooruit van 21-10-1971 (informatie J. van de Casteele).
Voor het schoolenkwest zie J. van de Casteele, ‘Het burgemeesterschap van Leonce Mulle de Terschueren: zoals het was en zoals Buysse het zag’, in Driemaandelijks berichtenblad van de Heemkundige kring Het Land van Nevele, jg. VI afl. 2, mei 1975, Bijlage V, p. 86-119 (uit: Enquête scolaire, Bruxelles, 1881, Tome II, Nevele, p. 245-264).
-
voetnoot(10)
- Charles Louis De Booser, geboren te Deinze, overleed te Nevele als gepensioneerd gemeenteonderwijzer op 22-2-1890, dan 76 jaar oud; zie A. van Elslander, ‘De “Biografie” van Virginie Loveling’, p. 104.
-
voetnoot(11)
- De in Sophie beschreven burgemeester is dus volgens de kinderen Cackaert niet de burgemeester van Nevele, Mulle de Terschueren, maar 't Kint de Roodebeke de Naeyer, burgemeester van Bachte Maria Leerne.
-
voetnoot(12)
- De kapel van O.-L.-Vrouw in de Oostbroek. Zie A. Janssens, ‘De kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Oostbroek (Nevele)’, in Driemaandelijks tijdschrift van de Heemkundige kring Het Land van Nevele, jg. XIV afl. 1, maart 1983, p. 45-60.
|