Volwaardig jubileumboek over een ‘veelzeggend incident’
titel
Verkochte vrijheid. Her Leerdamse stadsrecht van 1407
auteur
Antheun Janse
uitgever
Uitgeverij Verloren, Hilversum 2007
omvang
135 p. geïll. (deels in kleur)
isbn
978-90-6550-988-8
prijs
€ 15,-
Steden grijpen het (vermeende) jubileum van hun middeleeuwse stadsrechten tegenwoordig graag aan om een feestje te vieren. Vaak heeft een dergelijk feest de vorm van een ‘middeleeuwse’ markt, met demonstraties van oude ambachten, optredens van minstrelen en de mogelijkheid voor bezoekers om zich in een schandpaal te laten fotograferen. Het jubileum van het middeleeuwse stadsrecht biedt steden een mooie gelegenheid om hun ‘rijke historie’ te presenteren, zowel aan de eigen inwoners als aan de toeristen die op de festiviteiten afkomen. Ook in Leerdam is onlangs het jubileum van een middeleeuws stadsrecht uitgebreid gevierd. Onder de titel ‘600 jaar stadsrechten’ vierde het stadje aan de Linge dat het in 1407 een stadsrecht had ontvangen van de Hollandse graaf Willem VI.
Nu kan het recht op een feestje natuurlijk niemand ontzegd worden, maar de viering van het jubileum van het Leerdamse stadsrecht was vanuit historisch perspectief gezien toch ietwat merkwaardig. Het stadsrecht van 1407 was namelijk niet het eerste stedelijke privilege dat aan Leerdam was verleend. Al in 1382 schonken Otto van Arkel en diens zoon Jan stadsrechten aan Leerdam. In 2007 had Leerdam dus geen 600 jaar stadsrechten, maar al 625 jaar. Daarnaast was er nog een Leerdams stadsrecht uit 1428. Om duidelijkheid te krijgen in deze ingewikkelde stadsrechtenkwestie gaf de gemeente Leerdam historicus Antheun Janse opdracht onderzoek te doen naar de achtergrond van het stadsrecht van 1407. Dat onderzoek resulteerde in een vlot geschreven en informatief boekje over een stadsrecht dat in de woorden van de auteur slechts een ‘veelzeggend incident’ was en dat Leerdam weinig goeds heeft gebracht.
In Verkochte vrijheid plaatst Janse het Leerdamse stadsrecht van 1407 tegen de achtergrond van de Hoekse en Kabeljauwse twisten en de Arkelse oorlogen, een serie gewapende conflicten tussen de heren van Arkel en de Hollandse graaf Albrecht van Beieren en diens zoon en opvolger Willem VI (van Oostervant) over de zeggenschap over het grensgebied tussen Brabant, Gelre, Holland en Utrecht. Jan van Arkel was een belangrijke adviseur van graaf Albrecht en behoorde tot de Kabeljauwse factie. In 1401 raakte hij in conflict met Willem van Oostervant, die Hoeks was. Wat volgde was een ingewikkelde strijd met wisselende bondgenootschappen. Nadat Willem VI in de-