Geschreven en gedrukt
titel
Geschreven en gedrukt: boekproductie van handschrift naar druk in de overgang van Middeleeuwen naar Moderne Tijd
redactie
Herman Pleij, Joris Reynaert e.a
uitgever
Academia Press, Gent 2004
omvang
241 pag., geïll.
isbn
90-3820-548-1
prijs
€20, -
Er is nauwelijks een onderwerp van studie denkbaar dat zich vanuit zoveel verschillende gezichtspunten laat bestuderen als de geschiedenis van het boek. Het geschreven en gedrukte woord raakt aan alle aspecten van menselijke samenleving: politiek, wetenschap, handel, cultuur, enzovoorts. Boekhistorici benaderen deze aspecten waar mogelijk dan ook nog eens vanuit minimaal drie invalshoeken: productie, distributie en receptie. Het zal duidelijk zijn dat al deze mogelijkheden een veelheid aan studies veroorzaken. Binnen het boekhistorisch onderzoek neemt de vijftiende eeuw een voorname plaats in, zozeer zelfs dat hier soms sprake lijkt van een heuse explosie van onderzoek.
‘Het is niet onomstotelijk bewezen, maar toch wel aannemelijk dat Johann Genschfleisch zum Gutenberg de boekdrukkunst heeft uitgevonden.’ Soortgelijke zinnen komt de lezer van monografieën en artikelen over de beginperiode van de boekdrukkunst dikwijls tegen. Ze illustreren het kernprobleem waarmee de onderzoeker van dit onderwerp zo vaak wordt geconfronteerd: de harde bewijzen ontbreken. Het is evident dat wij de geschiedenis beschouwen vanuit het heden. Historische feiten vinden zo hun logische plaats in de loop van de geschiedenis. En die geschiedenis kan niet anders dan leiden naar het nu... Toch? Maar hoe moeten we de feiten werkelijk duiden? Welke plaats neemt een uitvinding als die van de boekdrukkunst precies in? Dat deze uitvinding grote gevolgen heeft gehad, is helder. Maar is die bij sommige maatschappelijke veranderingen leidend geweest?
Toen Elisabeth Eisenstein in 1979 in haar boek The Printing Press as an Agent of Change het revolutionaire karakter van de uitvinding benadrukte, kwam haar dat te staan op een stortvloed aan reacties (positieve én negatieve). Nog in jaargang 2002 van The American Historical Review werd het debat over de betekenis van de uitvinding van de boekdrukkunst voortgezet onder de titel: ‘How Revolutionary Was the Print Revolution?’ Eisenstein bond hier de strijd aan met een van haar belangrijkste opponenten, Adrian Johns.
Bekeken door deze strijdlustige bril, is Geschreven en gedrukt een toonbeeld van harmonie. In het inleidende artikel van Herman Pleij en Joris Reynaert zijn de verhalen prachtig aan elkaar geschreven. De bundel vormt de neerslag van drie symposia, afwisselend gehouden te Gent en Amsterdam. De centrale vragen die beantwoord moesten worden, waren: hoe snel en in welke mate veranderden productie, teksten en consumentengedrag door de boekdrukkunst en hoe lang en in welke gedaanten behield het handgeschreven boek nog een eigen plaats in het maatschappelijke leven? En dan toegespitst op de situatie in de Lage Landen. Ofschoon aan de belangrijkheid van de