De profane pelgrim Jan van Herwaarden
titel
Een profane pelgrimage naar de Middeleeuwen. Opstellen van prof. dr. Jan van Herwaarden over geloof en samenleving in de laatmiddeleeuwse Nederlanden
redactie
Paul van de Laar, Peter Jan Margry & Catrien Santing
uitgever
Uitgeverij Verloren Hilversum 2005
omvang
288 pag., geïll.
isbn
90-6550-866-x
prijs
€22,-
Op 29 april 2005 hield de Rotterdamse mediëvist prof. dr. Jan van Herwaarden zijn afscheidsrede, waarmee een officiëel einde kwam aan zijn meer dan dertig jaar durende verbondenheid aan de Erasmus Universiteit. Zoals gebruikelijk ging dit vertrek vergezeld van een bundel, zij het dat het geen traditioneel liber amicorum is geworden. De bundel werd dit keer samengesteld uit het eerder gepubliceerde werk van de vertrekkende hoogleraar. Een gelegenheidsredactie, bestaande uit Paul van de Laar, Peter Jan Margry en Catrien Santing, heeft daartoe een keuze gemaakt uit het oeuvre van Jan van Herwaarden.
Een profane pelgrimage naar de Middeleeuwen: de titel zal gekozen zijn om aan te geven dat de nadruk in deze bundel, net als in het oeuvre van Van Herwaarden, ligt op het thema bedevaarten - in de ruimste zin - maar dat ook meer wereldse onderwerpen aan bod zullen komen, aangezien Van Herwaarden altijd een brede belangstelling heeft gehad. Het is inderdaad een breed scala aan onderwerpen dat is geselecteerd. Na een inleidend stuk waarin een portret van Jan van Herwaarden als een gedreven en betrokken historicus wordt geschetst, volgt een achttal opstellen uit de jaren 1982 tot 2000 en een bibliografie van de auteur over de jaren 1961-2005.
De eerste bijdrage ‘Geloof en samenleving: eucharistische devotie en de verering voor het Lijden van Jezus’ behandelt de verstedelijking van de middeleeuwse samenleving en de rol van de lijdensdevotie daarbinnen. Dan volgt als tweede ‘Geloof en geloofsuitingen in de late Middeleeuwen in de Nederlanden: Jeruzalembedevaarten, Lijdensdevotie en kruiswegverering’, waarin Jeruzalemreizen in letterlijke en overdrachtelijke zin als wezenlijk bestanddeel van de laatmiddeleeuwse geloofsbeleving worden behandeld. In het derde hoofdstuk ‘Middeleeuwse aflaten en Nederlandse devotie’ verschaft Van Herwaarden inzicht in de Middeleeuwse aflaatpraktijk, de uitwassen daarvan en de kritiek die daarop volgde in vooral reformatorische kring.
Deze drie bijdragen werden onlangs, in 2003, opgenomen in Between Saint James and Erasmus. Studies in late-medieval religious life: devotion and pilgrimage in the Netherlands, Studies in Medieval and Reformation Thought 97 (Leiden 2003), een bundel in het Engels vertaalde artikelen van Jan van Herwaarden. De redactie heeft er voor gekozen ze wederom in deze bundel op te nemen. In het woord vooraf geeft zij aan dat het hier een beperkte en persoonlijke selectie be-