Een middeleeuwse jamsessie?
Orgelimprovisaties op de reconstructie van een middeleeuws orgel
Rosas. Middeleeuwse orgelimprovisaties en Marialiederen. Ensemble Super Librum (Jankees Braaksma, orgel en Marian van der Heide, sopraan). Rutland-orgel, gereconstrueerd door orgelbouwer Winold van der Putten. 41:04 min. VLS Audio Recording & Records VLC0201, 2002. Prijs: €20, - (inclusief portokosten). De cd is uitsluitend te bestellen via www.superlibrum.nl of via een e-mail aan postmaster@superlibrum.nl.
In het Rutland Psalter uit circa 1260 staat een van de vroegste afbeeldingen van een orgel. Het psalter is vervaardigd in Engeland en wordt tegenwoordig bewaard in de British Library (Add. Ms. 62925). Op een miniatuur is een middeleeuws orgel te zien dat bestaat uit twee eenvoudige rijen orgelpijpen, die worden bespeeld middels een klavier dat bestaat uit brede toetsen. Boven de pijpen hangt een rij belletjes. Naast de organist is rechts een tweede speler te zien, die de blaasbalgen bedient waarmee lucht door de pijpen wordt geblazen. Links van de organist staat een draailierspeler, die met zijn rechterhand het wiel bedient waarmee de snaren worden aangestreken en met zijn linkerhand het klavier.
In 1999 werd in het Drents Museum een tentoonstelling georganiseerd over ‘archeologische muziek’, oude muziek die wordt gereconstrueerd aan de hand van middeleeuwse bronnen. De tentoonstelling had een publiekstrekker nodig, bij voorkeur iets dat bezoekers met hun eigen handen konden aanraken, zodat ze de oude muziek daadwerkelijk konden ervaren. De Groningse orgelbouwer Winold van der Putten werd daarom gevraagd om het Rutland-orgel te reconstrueren. Het resultaat van zijn inspanningen staat opgesteld in het kerkje van Marsum.
Naast de afbeelding in het Rutland Psalter gebruikte Van der Putten ook twee middeleeuwse verhandelingen bij de reconstructie van het orgel, namelijk De fistulis Organis (‘Over orgelpijpen’), een tiende-eeuws anoniem manuscript dat in Bern werd geschreven en het elfde-eeuwse traktaat Diversarum Artium Schedule (‘Overzicht van de verschillende kunsten’) van de Benedictijner monnik Theophilus. Uit deze bronnen leidde Van der Putten af hoe het middeleeuwse Rutland-orgel moet zijn gebouwd.
Van der Putten vervaardigde het gehele orgel, inclusief de orgelpijpen, uit platanenhout, in overeenstemming met wat in de bronnen staat vermeld. Op grond van de traktaten was het mogelijk om ongeveer te bepalen hoe de pijpen, de vier blaasbalgen, de toetsen en de windlade (het inwendige van het orgel, dat ervoor zorgt dat bij het aanslaan van een toets alleen de bijbehorende pijp aanspreekt) eruit moeten hebben gezien. De kleuren van het orgel ontleende Van der Putten aan de afbeelding in het Rutland Psalter. De reconstructie van het Rutland-orgel staat opgesteld in het kerkje van Marsum.
De pijpen van het Rutland-orgel hebben, anders dan moderne orgels, geen verschillende diktes, maar zijn allemaal gemaakt met één cilindervormige ba-