Bono del Chitarino (1417-1497), Jacob Obrecht (1458-1505), Hans Kotter (ca. 1485-1541), Adrian Le Roy (†1598). Het zijn opnamen die in eigen beheer gemaakt zijn in Huis Bergh en de Hervormde Kerk in 's-Heerenbergh van stukken. Van sommige van deze composities is mij niet bekend dat ze eerder op cd verschenen.
Om meerdere redenen is het een waardevol initiatief dat de collectie van Huis Bergh op deze manier toegankelijk gemaakt is. Deze mooie verzameling verdient een grotere bekendheid. De aanwezige kunstvoorwerpen zijn op deze manier gemakkelijker toegankelijk en - wat vooral voor de handschriften geldt - de cd-rom maakt raadpleging van de originelen minder snel noodzakelijk. Dankzij het werk van Musick's Monument en Stichting Huis Bergh kan men nu elektronisch door enkele van de daar bewaarde handschriften ‘bladeren’. De meeste manuscripten zijn in één of meerdere pdf-bestanden opgeslagen, maar jammer genoeg ontbreekt een helder overzicht van de aanwezige handschriften. Pas op cd-rom nummer vier is er een kleine catalogus te raadplegen. Van ieder handschrift is een beschrijving opgenomen. Deze zijn door hun onvolledigheid, type- en taalfouten slecht bruikbaar. Wie de signatuur weet van het boek dat hij wil bekijken, kan echter direct op één van de cd-rom's zoeken. Dit zijn de eerste van een reeks tegenvallers, want dit lovenswaardige project is uitgemond in een set van 4 cd-rom's waar ook zeer veel op aan te merken is.
Het geheel is opgeborgen in een kleine cassette waarop fraaie miniaturen zijn afgebeeld. Ook op twee van de cd-romschijfjes staan fragmenten uit hetzelfde handschrift. Het zijn verluchtingen uit Bergh hs. 43, een Frans-Italiaans handschrift van omstreeks 1300, één van de mooiste uit de collectie. Het staat niet op de cd-rom's, omdat daar alleen de Noord- en Zuid-Nederlandse handschriften op staan. Het is spijtig dat deze vlag de lading niet dekt: op een boek over gotische architectuur in Nederland zet je toch ook niet de kathedraal van Chartres op de voorkant? Deze verwarrende keuze van omslagillustraties was niet nodig geweest: de handschriften die wel op de cd-rom's staan bevatten meer dan voldoende materiaal voor een mooie verpakking van het geheel. Zo is er het fraaie Brugse missaal van het Maria Magdalenagilde uit 1475. Of het getijdenboek uit Luik (HS 35) met 24 gehistoriseerde initialen, een grote miniatuur en fraai penwerk. Dit laatste werk dateert van omstreeks 1275 en behoort tot de oudere stukken.
De toegankelijkheid van de cd-rom's laat nogal te wensen over. Al zoekende heeft men nu eens het gevoel te staan tegenover een omgevallen boekenkast (met uiterst fraaie boeken!), dan weer verdwaald te raken in een labyrint van kunstwerken. Extra uitleg bij de schijfjes ontbreekt helaas. De cd-rom's één, drie en vier bevatten nagenoeg alleen pdf-bestanden van handschriften. Op cd-rom vier vinden we eindelijk een inhoudsopgave. Deze bevindt zich ook in het kleine boekje bij de cd-rom's, maar de presentatie is nogal warrig. Een goede handleiding bij de cd-rom's zou de toegankelijkheid ervan zeker vergroot hebben (en dat is tenslotte een van de doelstellingen van de samenstellers).
Op cd-rom twee bevindt zich een programma dat de kunstcollectie van de Stichting Huis Bergh toont. Hier vindt men in verschillende categorieën de