Column
Tussen de schuifdeuren
Mijn huis dateert uit 1929. Toen ik het in 1989 kocht, was het sinds de bouw slechts tweemaal van eigenaar verwisseld. Deze eigenaren hadden het huis met respect voor de oorspronkelijke uitvoering bewoond en zich niet bezondigd aan allerlei moderniseringsfratsen. De glas-in-loodramen, de paneeldeuren, de kamers en suite met de schuifdeuren: ze zaten allemaal nog op hun plaats. Die schuifdeuren met de flankerende kasten zijn ons goed van pas gekomen. Het geheel heeft in de afgelopen jaren namelijk veelvuldig dienst gedaan als omkadering van de toneelstukjes die mijn dochters met hun vriendinnen hun ouders voorschotelden.
Voor de enkeling die het nog niet weet: kinderen zijn dol op verkleedpartijen. Voor de familie was dit een mooi excuus om ons huis te beschouwen als de ‘zak van Max’. Kleding die nog te goed werd bevonden voor de voddenboer maar toch ook al weer jaren onaangeroerd in een kast hing en door oma of tante toch niet meer gedragen zou worden, werd met een welgemeend ‘daar kunnen de kinderen nog lekker mee spelen’ bij ons gedumpt. Dit bleef niet zonder gevolgen. Halve klassen verkleed in tantes oude chic (toen ze nog slanker was) met bijpassende hoge hakken, de hoed van oma, opgemaakt met op een verjaardag ten geschenke gekregen kinder-make-up (dat bestaat echt!) zijn de afgelopen jaren door mijn huis getrokken. Veel van deze verkleedpartijen vonden hun apotheose in een zelfbedacht toneelstukje tussen de schuifdeuren. Ik heb er heel wat gezien. Ze waren overigens niet allemaal even leuk.
Tot voor kort verkeerde ik in de veronderstelling dat alleen kinderen, acteurs en travestieten zich graag verkleden. Die veronderstelling bleek onjuist. Hoe ik daar achter ben gekomen? Door op een mooie zondag in september met mijn dochters een bezoek te brengen aan Archeon. Wat ik tot dan toe slechts tussen de schuifdeuren had mogen gadeslaan, aanschouwde ik nu buitenshuis.
Voor wie het niet weet (en dat zullen er, zo vermoed ik, onder de lezers niet veel zijn): Archeon is een zogenaamd themapark in Alphen aan den Rijn waarin men heeft geprobeerd de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen in Nederland aanschouwelijk te maken. Voor de bezoeker is een route uitgezet die voert langs ‘nederzettingen’ die een beeld moeten geven van het dagelijks leven van onder anderen de Hunebedbouwers, de mensen uit de brons- en ijzertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. De huizen zijn gereconstrueerd op basis van archeologische onderzoeksresultaten. In hoeverre het park een correct beeld geeft van de hutten, huizen en tempels uit het verleden weet ik niet.
Archeon onderscheidt zich van andere openluchtmusea zoals het Arnhemse Openluchtmuseum en het Zuiderzeemuseum doordat de hutten en de huizen wor-