door vrijwilligers worden aangeleverd en niet altijd de wetenschappelijke toets der kritiek kunnen doorstaan: kwantiteit gaat vooralsnog boven kwaliteit. Dat er binnen de Neerlandistiek niettemin interessante ontwikkelingen op het gebied van elektronische teksten zijn, mag blijken uit enkele recente cd-rom uitgaven, die een grote hoeveelheid teksten uit het Nederlandse taalgebied in één keer elektronisch toegankelijk maken: bij Het Spectrum Electronic Publishing verscheen dit voorjaar Klassieke Literatuur, Nederlandse Letterkunde van de Middeleeuwen tot en met de Tachtigers en eind 1998 kwam SDU-uitgeverij al met de cd-rom Middelnederlands: Woordenboek en teksten dat zowel het MNW als het Corpus Gysseling bevat en daarnaast talloze andere teksten in meest kritische edities. Een bespreking van deze cd-rom door Willem Kuiper verscheen in Neder-l, elektronisch tijdschrift voor de Neerlandistiek, bulletin 9903 a (maart 1999).
Op het gebied van de Duitse letterkunde komt, na een wat aarzelende start, meer en meer informatie beschikbaar. Er zijn talrijke cd-rom uitgaven met complete, elektronische tekstuitgaven. Wat beschikbare Internetbronnen betreft, kunnen ook hier enkele verzamelsites als een handige eerste wegwijzer dienen. Zie bijvoorbeeld de Internet Resources for Germanists (Wisconsin University) of de bronnenpagina van de Universitäts- und Landesbibliothek Düsseldorf. Uit dergelijke overzichten blijkt nog niet de rijkdom die schuilgaat achter de opsommingen van Jack Lynch en vooral Alan Liu. Maar de ontwikkelingen in de elektronische informatievoorziening gaan steeds sneller. Wat er nu nog niet is kan snel komen. We wachten in spanning af...
Peter Kegel
De hier genoemde Internet-sites zullen via actieve links een jaar lang (tot 1 juli 2000) te bekijken zijn op de webpagina van Peter Kegel:
http://www.let.uu.nl/\en\peter.kegel/personal/madoc.htm
De in deze aflevering van de Multimediëvist verschafte informatie zal zo nodig door Peter Kegel worden aangepast of uitgebreid.