reactie
Manna, manna, manna..!
Reacties op een reliëf
In het derde nummer van de zevende jaargang van Madoc (1993) poogde de kunsthistoricus Rolf Lauer de vermeende echtheid van een houten reliëf uit de collectie van het Museum Boymans-van Beuningen te weerleggen. Niet alleen de stijl en de iconografie van het op het reliëf aangebrachte tafereel deden twijfels over de echtheid rijzen, ook over de functie tastte hij in het duister. M. Schönlank-Van der Wal is het met Rolf Lauer eens. Zij is echter van mening dat de vervalsers het reliëf wel degelijk een ‘middeleeuwse’ functie hadden toebedacht. Wij vroegen Rolf Lauer hierop te reageren.
In zijn artikel stelt Rolf Lauer op ironische wijze de echtheid ter discussie van een houten gesneden paneel dat in Museum Boymans-van Beuningen hangt. Het betreft de voorstelling van de manna-regen met Mozes in de hoofdrol (inv. nr. 25). Zowel de voorstelling als wijze van uitvoering deden Lauer ten sterkste twijfelen aan de echtheid van het stuk.
Enkele maanden vóór zijn publikatie had ik in de werkgroep die de entries in de Boymans-catalogus Hout- en steensculptuur voor de tentoonstelling in 1994 voorbereidde, op soortgelijke wijze óók de echtheid van het stuk ter discussie gesteld. In samenhang met het voorgaande is het van belang te vermelden, dat de oorspronkelijke functie van het paneel toentertijd onbekend was en ook Lauer tast daarover kennelijk in het duister. In de Boymans-catalogus wordt de suggestie opgeworpen, dat het een deel van een predella of van een retabel zou kunnen zijn.
Intussen staat het voor mij wel vast, dat het hier een deel van een communiebank betreft. De ondiepe, over de gehele breedte aangebrachte horizontale gleuf aan de onderzijde van het paneel zou hiermee verklaard zijn. Deze kan voor een houtverbinding zijn gemaakt, waarmee het paneel aan een laag smal bankje bevestigd werd. Dit lange ca. 25 cm hoge bankje bood communicanten de gelegenheid te knielen. Met het bankje zou dit deel van de communiebank dan volledig zijn.
Nu bestaan communiebanken in het algemeen uit een linker en een rechter deel, die beide even groot zijn. De voorstellingen op beide verticale panelen zijn op elkaar afgestemd. Vaak ziet men links een Oudtestamentische voorafbeelding en rechts een Nieuwtestamentische pendant. Links de manna-regen en rechts het Heilig Avondmaal - dat is het geijkte thema voor communiebanken (zie bijvoorbeeld de communiebank, gemaakt door Henk van Geld, in het Museum voor religieuze kunst te Uden).
De ondiepe gleuf die niet direct zichtbaar is, zou een flauw bewijs voor authenticiteit kunnen zijn. Dat zou echter slechts op de lijst betrekking hebben. In de