De redactie koos bewust het Waasland (de bakermat van de Nederlandstalige Reynaerttraditie) als uitvalsbasis. Zij constateerde dat de Wase vossejagers nauwelijks op de hoogte waren van wat er zich buiten de eigen streek op Reynaertgebied afspeelde. Anderzijds was men in internationale Reynaertkringen slecht ingelicht over de concrete naleving van het Reynaertverhaal in het Waasland. Het was de bedoeling om de Reynaertleek en de professional met elkaar in contact te brengen.
In Tiecelijn verschijnen alleen Nederlandstalige artikelen, zowel van wetenschappelijk als vulgariserend niveau. Een dosis zelfrelativering en humor wordt daarbij steeds nagestreefd. Elk nummer bevat onder meer een hoofdartikel, een portret van een ‘vossejager’, een ex-libris-kroniek, aankondigingen en mededelingen. Nieuwe publikaties worden aangekondigd en besproken. Om de Reynaertbibliografie te stimuleren worden steeds ook de meest recente artikelen en buitenlandse boeken opgesomd. Het tijdschrift richt zich tot iedereen die interesse heeft voor de vosseverhalen (leraren, studenten, heemkundigen, literatuur-historici, bibliofielen, bibliothecarissen, verzamelaars van Reynaerticonografie etc.).
In januari jl. verscheen het eerste nummer van de vijfde jaargang van Tiecelijn met daarin drie boeiende hoofdartikelen. Prof. dr. Jozef Janssens (Brussel) stelt de vraag of ‘Reynaert schurk of schelm’ is. Prof. dr. J. Goossens (Leuven en Münster) geeft een antwoord op de vraag: ‘Hoe kwam het Dyckse handschrift naar Münster?’ Hij brengt verslag uit van de spectaculaire verwerving van het Dyckse Reinaert-handschrift door de universiteitsbibliotheek van Münster. Tot slot vindt prof. dr. A. Berteloot (Keulen) ‘Een acrostichon in Reynaerts historie’.
Tiecelijn kan besteld worden door 200 BF over te schrijven op rekeningnummer 645-5260577-11 t.a.v. Tiecelijn, Hamerstraat 143, 9190 Stekene. Informatie en administratie: Tiecelijn (t.a.v. Rik van Daele), Prins Karelstraat 15/2, B-9100 Sint-Niklaas (tel. 03-7779015).
Rik van Daele