het vertrekpunt voor de tentoonstelling, als kapstok waaraan het hele verhaal wordt opgehangen.
De dynamiek tijdens deze periode leidde niet alleen tot economische, sociale, politieke, kerkelijke en culturele hervormingen binnen de middeleeuwse maatschappij, ze had eveneens een geografische expansie van de Westerse beschaving tot gevolg. Denken we maar aan de kruistochten, de Spaanse Reconquista, de verovering van Zuid-Italië door de Normandiërs, de missioneringsen handelsreizen naar het verre Oosten... Door de contacten met het Oosten kwamen de christelijke geleerden in aanraking met de superieure Arabische cultuur en wetenschap die in hoge mate teruggingen op de Grieks-Romeinse Oudheid, wat een intense vertaalactiviteit tot gevolg had. Heel wat (voor het Westen verloren gegane) kennis uit de antieke Oudheid raakte via deze weg opnieuw bekend. Zo werd de theorie omtrent de bolvormigheid van de aarde, waar in de vroege Middeleeuwen nogal wat twijfels rond bestonden, algemeen gedachtengoed. Mandeville poneert in dit opzicht geen revolutionaire stelling, maar treedt veeleer op als tolk van zijn tijd.
Erg belangrijk voor de wetenschappelijke vernieuwingen is de herontdekking van Aristoteles. Gedurende de vroege Middeleeuwen kende men wel gedeelten van diens oeuvre, voornamelijk dank zij de zesde-eeuwse geleerde Boethius, die een aantal traktaten van Aristoteles vertaalde en die in zijn De consolatione philosophiae het ideeëngoed van Plato en Aristoteles verwerkte. In het begin van de dertiende eeuw echter was het het hele natuurwetenschappelijke oeuvre van Aristoteles, via vertalingen uit het Arabisch of rechtstreeks vanuit het Grieks, bekend in de Westerse wereld. De grote encyclopedische werken uit de twaalfde en de dertiende eeuw werden er door beïnvloed.
De Utrechtse tentoonstelling ‘Sint-Brandaan, de Ierse Odysseus’ (van 1986), die eveneens te zien is in UFSAL, sluit wonderwel aan bij de thematiek van ‘En toch was ze rond...’. De verschillende versies van het Brandaanverhaal hangen immers samen met een evoluerend middeleeuws wereldbeeld. ‘Sint-Brandaan...’ kan gelden als een case-study, een illustratie van het geschetste mens- en wereldbeeld.