De afbeeldingen die grotendeels de basis vormen van je onderzoek zijn afkomstig uit de zogenaamde Index of Christian Art. Wat is dit precies voor een collectie?
Het is een fotocollectie, die aan de Princeton University werd samengesteld en nog steeds wordt bijgewerkt. Voor zover ik weet zijn er slechts twee andere steden in de wereld, die over deze volledige collectie beschikken, te weten Rome en Utrecht (vakgroep Kunstgeschiedenis). De Index of Christian Art, de naam zegt het al, bevat fotomateriaal van christelijke kunstobjecten (tot ca. 1400). Ik zat dus met mijn onderzoek, waarvan psalm-initialen een belangrijk deel uitmaakten, bijzonder gunstig. De Index bood ontzettend veel materiaal met betrekking tot dit onderwerp. Ik denk dat onder de huidige omstandigheden, waarin tijd en geld vaak ontbreken om verschillende bibliotheken af te reizen en er manuscripten te gaan bekijken, of foto's daarvan te bestellen, de Index of Christian Art aan onderzoekers voor doctoraalscripties of promoties een unieke mogelijkheid biedt om kwantitatief onderzoek te doen.
Het onderzoek naar De harp in de Middeleeuwen is weliswaar een muziekwetenschappelijk onderzoek, maar er zijn ook andere vakgebieden nauw bij betrokken geweest, zoals theologie, kunstgeschiedenis en literatuur. Een interdisciplinair onderzoek, dus. Kun je zonder meer met behulp van andere disciplines een zo specifiek probleem in je eigen vakgebied benaderen?
Jazeker, ik denk dat het juist aan te raden is om, bijvoorbeeld bij een onderzoek als het mijne, je niet uitsluitend te richten op afbeeldingen, maar daarnaast ook zeer zorgvuldig te kijken naar de context waarin deze zijn geplaatst en naar de betekenis die ze daardoor krijgen toegekend. Daarvoor is het nodig om gebruik te maken van andere disciplines, zoals in mijn geval kunstgeschiedenis, letteren met betrekking tot de literaire aspecten, en theologie voor wat de exegetische benadering betreft. Het belang van dergelijk onderzoek is dat men met behulp van verschillende vakgebieden tot werkelijk