ben ik aan het werk gegaan. Daarnaast wilde ik ook zo graag tussen de Nederlanders gaan wonen.
Ik vind mezelf niet zo erg koppig als de andere buitenlanders. Ik meen te voldoen aan de voorwaarden van een aangepast en geïntegreerd persoon.
Ik heb een abonnement op een Hollandse krant, ik betaal mijn kijk- en luistergeld, ik doe mee aan alle spelletjes zoals het kopen van loten bij de sigarenboer. Om het geld voor deze spelletjes te reserveren ben ik gestopt met roken. Ik doe mijn vuilniszakken en mijn grofvuil op tijd naar buiten. Ik heb een strookje op mijn brievenbus geplakt ‘gelieve geen reclame’. Ik veeg om de week het stuk trap bij mijn voordeur. Ik heb een visvergunning, niet omdat ik vis, maar alleen om te laten zien. Ik kijk naar de Fabeltjes-krant en Sesamstraat en naar Rondom Tien om de Nederlanders van een andere kant te leren kennen. Waar ik niet naar kijk, zijn alle programma's die beweren te streven naar begrip voor cultuurverschillen.
Ik lees alle roddelbladen om gespreksstof op te doen. Hoe vaak hoor ik Nederlanders wel zeggen: ‘Dat wisten we zelf niet eens,’ wanneer het gaat om wie met wie een verhouding heeft of is vreemd gegaan. Dan heb ik het grootste woord. Ik heb geen tolk nodig.
Ik voer de eendjes als het vriest. Ik kijk naar Sonja, tv Privé en ik vul mijn belastingformulier op tijd in. Dat is overigens een fluitje van een cent, want ik bezit niets, behalve mijn werk- en verblijfsvergunning.
's Avonds kleed ik me uit voor de tv, ik eet in gezelschap van de tv. Zelfs als ik naar de wc ga; ik heb de tv zodanig neergezet dat wanneer ik op de wc ben, ik toch alles kan volgen.
Om Nederland en de Nederlanders te leren kennen hoef je ze niet dagelijks te ontmoeten. Via de tv leer je ze van alle kanten kennen. Ik heb meer dan een vierde van mijn verblijf in Nederland alleen tv gekeken.
De kennis die ik hierdoor opgedaan heb wordt ook gewaardeerd door de Nederlanders, als ik ze wel eens ontmoet bij de bushalte. Dan zeggen ze: ‘Je spreekt goed Nederlands! Wij hebben kennissen die hier al twintig jaar zijn en wij vullen nog altijd voor hen hun uitkeringsbriefje in!’
Dan zeg ik: ‘Ze doen er ook geen moeite voor, ze zitten altijd allemaal bij elkaar, dan wordt het nooit iets.’
Als ze dat horen, zeggen ze geschrokken: ‘Misschien hebben ze de gelegenheid niet gehad?’, wat ik altijd vervelend vind als ik zulke gesprekken voer. De Nederlanders zien mij dan als ondeugend en kappen het gesprek af. Ik kan me soms zó ergeren, dat ik overweeg een praatgroep te beginnen met andere nieuwe Nederlanders, die in dezelfde situatie verkeren als ik.
Hoe Nederlands ik ben geworden, is te merken aan het feit dat ik op mijn privacy ben gesteld geraakt, iets wat we in Marokko niet kennen. De zelfstandigheid en de individualiteit van de Nederlanders hebben mij te pakken. Het leven op z'n Hollands geeft ook de mogelijkheid om je moedertaal te vergeten, maar het is de vraag of je Nederlands wel beter kunt leren, want je leeft tenslotte voor jezelf. Maar daar geloof ik nou niet in. Waar het mij om gaat, is dat ik wil aantonen dat een aangepaste Marokkaan ook maar een mens is.
Na een verblijf van anderhalf jaar in het flatgebouw, denk ik dat ik voldoende notie heb om een waardeoordeel te kunnen geven over deze manier van leven. Het klinkt een beetje gek, maar na anderhalf jaar wonen in een flatgebouw ken ik nog niet eens mijn naaste buren; het enige wat ik van ze merk, is of ze wel of niet thuis zijn en dat weet ik doordat ik, als ik op de trap ben, kijk of hun licht wel of niet aan is. Verder ben ik niet gekomen. Ik heb met mijn buren wel kennis gemaakt, dank zij de brievenbussen waarop hun namen staan en die bij de trappen hangen in de entree van het gebouw. Maar een geïntegreerd persoon als ik tilt niet zo zwaar aan zulke dingen; per slot van rekening is dat ieders goed recht. Iedereen heeft recht op zijn privacy.
Door mijn huidige instelling ben ik veel Marokkaanse vrienden kwijtgeraakt, omdat ik hun gewoonte om zomaar langs te komen wilde afleren. Ik heb hen duidelijk gemaakt dat bezoek dat zich niet van tevoren heeft gemeld, niet op prijs gesteld wordt.
Als een of andere gelegenheid zich voordoet, dat we elkaar ontmoeten, kijken ze naar me