- En dan horen ze ook bij een traditionele Duitse literaire reeks: Heine, Büchner, Platen, Börne, Tucholsky.
lh: Maar de familie Mann is ook een vat vol tegenstrijdigheden. Het bindende element is het familiebewustzijn. Denk maar aan die uitspraak van Thomas Mann na de zelfmoord van zijn zuster Carla in een brief aan Heinrich Mann van 4 augustus 1910: ‘Und doch kann ich nichts anders, als es so empfinden, das sie sich nicht hätte von uns trennen dürfen. Sie hatte bei ihrer That kein Solidaritätsgefühl, nicht das Gefühl unseres gemeinsamen Schicksals. Sie handelte sozusagen gegen eine stillschweigende Abrede.’ En idem na de zelfmoord van Klaus.
- Kunnen de lotgevallen binnen deze familie dan toch niet een hele periode in de cultuurgeschiedenis spiegelen? Men vindt toch alle grote uitdagingen en problematieken terug als dominanten in deze levens en geschriften: de Eerste en Tweede Wereldoorlog, fascisme, communisme, antisemitisme, emigratie, West- en Oost-Duitsland, Koude Oorlog enzovoort?
lh: Thomas Mann zag zich inderdaad graag als menselijk paradigma van een grootburgerlijk, Duits en zelfs Europees en internationaal verband. Die neiging had hij al direct na het eerste grote succes met Buddenbrooks. Men heeft hem voor die neiging ook wel als usurpator uitgemaakt, zoals Hanjo Kesting in Der Spiegel: ‘Sprachlich hat Thomas Mann wenig gewagt, keine Grenzüberschreitungen, keine Expedition in Neuland. Statt dessen kluge Verwaltung, einschüchternde Bildungsprotzerei, eine mit zunehmenden Alter perfektionierte Rhetorik, manchmal pompös oder kitschig, oft pretentiösselbstverliebt, immer beflissen.’ Als de hele familie Mann een spiegel is dan is het in elk geval een gebroken spiegel waarbinnen elk individu de splinter is van een oerwoud. Zo'n spiegel geeft een gecomprimeerd maar verwrongen beeld van de werkelijkheid.
gavw: Het is wel een perfecte spiegel van de chaotische Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw. En in Doktor Faustus, Ein Zeitalter wird besichtigt en Der Wendepunkt hebben respectievelijk Thomas, Heinrich en Klaus Mann die chaos treffend verbeeld. Als je daar de essays van Golo en de journalistieke reportages van Erika nog aan toevoegt, heb je wel degelijk een aantal boeken als spiegel waarin de Duitse geschiedenis interpreterend wordt begeleid.
- Het merkwaardige is dat Thomas Manns neiging - waarover jij, Léon, het had - om zich als paradigma van een tijdperk te zien, het meest de steen des aanstoots is geweest en gebleven.
lh: Ik denk dat dit komt omdat Thomas Mann meer dan alle anderen nog nadrukkelijk herinnert aan de pijnlijke, tegenstrijdige kanten van de Duitse geschiedenis. Thomas Mann heeft ook alleen al door zijn grote succes een enorme verdenking op zich geladen. Je kon je als lezer misschien moeilijk met zijn Grossbürgerlichkeit identifi-