De moeder is de enige die met het piemeltje van haar kind mag spelen. Hem zal ze het verbieden. Onanie geschiedt met de eigen hand, met andermans hand, maar ook zonder aanraking, via gedachten, fantasieën en dromen. Groddeck's kijk op sexualiteit en de zogeheten perversie is veel losser en speelser dan bij Freud. Hij maakt er grapjes over, hij is geestig en origineel, probeert ook een beetje te prikkelen en te provoceren in zijn ‘Brieven aan een vriendin’, die meest over sexuele onderwerpen handelen. Deze instelling haalde hem van de kant van Freud ook de vergelijking met Stekel op de hals. Groddeck was hierover zeer gebelgd, meer vanwege Freud's afkeuring die hij erin proefde, dan vanwege zijn eigen afkeer van Stekel. De vergelijking is helemaal niet zo vreemd. Stekel was ook wat ongebreidelder dan Freud. Zijn monografie over onanie en homosexualiteit is nog steeds lezenswaardig en moet Groddeck wel bevallen zijn. Geen van beiden konden zij het schadelijke van de onanie inzien, iets waar Freud het met zichzelf nooit helemaal over eens geworden is.
Groddeck is nooit over de niet volledige acceptatie door Freud heengekomen. Hij voelde zich afgewezen en koesterde daarover wel wrok. Toch heeft Freud zijn boeken zoals Der Seelensucher en Das Buch vom Es bij de Psychoanalytische Verlag uitgegeven. Hij plaatste zijn artikelen ook altijd graag in het Zeitschrift fur Psychoanalyse. Freud schrijft aan Oskar Pfister over hem: ‘I am defending Groddeck energetically against your respectability. What would you have said had you been a contemporary of Rabelais?’ (Uit Jones' Freud-biografie).
Groddeck is verfrissend om te lezen, hij heeft iets aards en oers, al is hij ook behept met een ongebreidelde interpreteerwoede. Ook valt hij wel in herhaling, hetgeen Freud hem ook voor de voeten werpt. Tevens maakt hij Freud aan het lachen en charmeert hem ontegenzeggelijk, hij vertedert hem zelfs met zijn openhartigheid.
Groddeck is een uitstekend waarnemer, hij let op alle uitingen en uitlatingen en is ook geïnteresseerd in alles wat een mens maar kan produceren, van kunst tot kak. Hij kan de gebaren van mannen en vrouwen fascinerend beschrijven in hun verschillen en hun diverse verhulde sexuele signalen. Hij geeft een prachtige beschrijving van de huichelarij en lustontkenning van de Victoriaanse vrouw. Alleen door listen lagen en symptomen kan zij nog enige lust beleven. De strijd om het genot en de ontkenning daarvan is een heel spel tussen man en vrouw. Groddeck is geïnteresseerd in taal en teken, toon klank, manier van spreken, gebruik van cliché's, stopwoorden, speciale zinswendingen; maar ook de gebarentaal verstaat hij. Kunst literatuur sprookjes mythen en sagen, alles heeft zijn aandacht. Hij heeft hierover ook verscheidene boeken geschreven. In Het boek van Het interpreteert hij het verhaal van Adam en Eva, evenals het offer van Abraham's zoon Isaac.
Het Es drukt zich uit in al het menselijke. Niet de hand gods, maar het Es regeert ons.
De ziekte zegt Groddeck moet niet bestreden, maar geïnterpreteerd. Het is een Es-uiting die ontcijferd moet worden. Hierin verabsoluteert hij zijn visie wel eens. Anderzijds zegt hij dat de waarheid niet bestaat maar tussen hemel en aarde zweeft. Bovendien: kanker is geen kanker als je er niet aan dood gaat. Aan echte kanker is blijkbaar ook voor hem niets te doen. Hij suggereert Freud dat diens kaakkanker een conflict aanduidt. Freud van zijn kant hoedt zich er wel voor om op de pijnlijk vaak herhaalde uitnodigingen van Groddeck in te gaan. Hij voelt niet veel voor een ontmoeting lijkt het. Hij zegt ook eerlijk dat hij het kennis nemen van de wijze waarop Groddeck werkt vreest. Hij voelt zich oud en moe en wil niet meer beïnvloed worden.
Ziekte en mythe hebben zeker iets met elkaar te maken, zoals Susan Sontag illustreert in haar essay Illness as metaphor. Alleen is het Es zelf ook zo'n metafoor. Het Es zou allerlei menselijke eigenschappen hebben. Het zou voor inzicht en rede vatbaar zijn, het zou een geheugen hebben, en zelfs van ervaring leren. Het Es