wrok tot abstracte filosofie wordt verheven. Is het onjuist hier aan invloed van Nietzsche te denken?
Ik geloof dat dat inderdaad onjuist is. Nietzsche las ik nog langer geleden dan Emants, al was ook dat gekózen en geen toevallige lectuur. Ik heb niet aan hem gedacht bij dit verhaal. Maar je kan gelukkig geen negentiende-eeuws militair ingenieur opvoeren met modieuze progressieve ‘ideeën’.
- Is de thematiek van Dood weermiddel, nl. een man is bezig iets te scheppen, maar het is de vrouw die roet in het eten gooit, dezelfde als van Vrouwen winnen, Een verschil van touché en De demonstratie?
In Vrouwen winnen wordt wel met wat roet gegooid, in Weermiddel wordt het geprobeerd. Maar in Touché is het meer het huwelijk zelf dat ontplooiïng - voor beiden! - onmogelijk maakt. Ik schrijf vaker tegen het huwelijk dan tegen vrouwen en ben dus op mijn manier ook nog progressief. En Neeli, in Demonstratie, is alleen maar fervent bezig een plan te laten slágen, al kost dat offers, of slachtoffers. (Niets voor niets hier beneên).
- De vrouwen die winnen zijn vaak nog heel jong, hebben iets van een prille fatale vrouw. Neeli uit De demonstratie, 't blonde schoolmeisje uit Vrouwen winnen, juffrouw Hennie uit In naam der wetenschap. Het lijkt wel of je gebiologeerd bent door dit soort kinderlijke vampiertjes. Van Oudshoorn had dat ook. Is dit een toevallige overeenkomst?
Ten eerste zie ik Hennie met Lauwerse als een volwassene, en dan vind ik dat Neeli geen vampiertje is maar een fijne boerenmeid met een prijzenswaardige en vindingrijke hartstocht voor Olieslagers. Ze wint eigenlijk niet! Ze verliest zelfs de moeizaam verdiende foto. Alleen voor het schoolmeisje uit Vrouwen winnen geldt wel wat jullie bedoelen. ‘Gebiologeerd’ is dus overdreven, vind ik. Wel ben ik altijd getroffen door de sterkte en intensiviteit van heel jonge vrouwelijke wezens: hun vanzelfsprekend evenwicht met de natuur vooral, in alle betekenissen. Ook letterlijk: kijk maar hoe meisjes achter op een fiets zitten, met hun benen aan één kant in schitterend evenwicht, zonder zich vast te houden. (Althans tot voor kort; tot een sociaal voelende regeringsidioot ook dat verbood. Nu zitten ze als kikkers inelkaar op zo'n bagagedrager). Ik denk verder dat de minderjarigen bij Van Oudshoorn een veel duisterder en gevaarlijker betekenis hebben, zeker voor Verkoren uit Louteringen. Misschien beoogt die nog verdere uitstoting?
- Moeten we er nog een bepaalde betekenis aan toekennen, dat vrouwen in je verhalen bijna altijd bleek zijn, bijv. Zr. Olsen uit De gladiator, Mathilde in De tramrace, Ida in In naam der wetenschap?
Ik weet het niet precies. Bij Mathilde is het gewoon een vertederend teken van lijfelijke zwakheid, denk ik. Ik vind het wel mooi, dat wittige. Kwetsbaar. Bruin gebrand staat zo érg gespierd. Voor de drie onnozele mannelijke tegenpolen uit deze drie verhalen geeft een witte huid misschien de suggestie van een soort verhevenheid of hoogheid of godbetert zelfs blanke onschuld.
- Het verhaal Vrouwen winnen maakt een zeer levensechte indruk. Je beschrijft bijzonder aanstekelijk het nogal simpele plezier van de musici in dat verhaal. Je bent zelf musicus geweest. Verlang je niet terug naar dat gezellige ‘mannen onder elkaar’?
Soms wel ja, het samen reizen en daarna iets maken wat bruikbaar was voor anderen en soms mooi voor jezelf. Maar in de laatste jaren van die bustochten verweet ik mezelf soms al ‘niet disponibel’ te zijn om te proberen te schrijven. Ik vond dan dat het één opge-