en regen. Tante Jet ‘was a good loser’ en zei verwonderd - maar dat is waar, jugske -.
Ik lachte en zei: maar tante, dat u dat nu pas inziet, komt omdat U uw levenlang teveel hebt gelezen en te weinig hebt gekeken. In die tijd begon ze al min of meer religieus te worden (wat haar oude vriend Gorter mateloos ergerde). In haar eerste bundel was zij het door haar verering voor Dante al geweest. De kring begon zich te sluiten na een haast eindeloos uitputtende rondgang.
Thans wil ik nog even op Gorter terugkomen. Ik schreef het reeds, wij waren zeer bevriend geraakt in de jaren na mijn verhuizing van het Gooi naar Bergen, waar hij midden in de duinen een klein huis bewoonde. Dikwijls kwam ik daar bij hem en geruime tijd aten wij ook samen in een soort pension-restaurant in Bergen. Ook speelde ik vaak tennis met hem in Bergen aan Zee. Ik speelde iets beter (of minder slecht) dan hij, maar hij speelde veel meer gespannen en erop uit om te winnen. Het ging dan altijd om ‘the best of five’: wie het eerst drie sets had gewonnen, zodat een partij soms 5 sets kon duren. Na 3 sets stelde ik dan weleens voor thee te gaan drinken op het terras van het Hotel Nassau Bergen. Maar daar dacht hij niet aan: eerst de partij uitspelen. Daarna zaten wij dan op het terras. Het kwam dan wel voor dat hij met mij ging spreken over zaken waar hij het anders alleen op socialistische propaganda-vergaderingen over had. Zo herinner ik mij een keer dat hij, uitziende over zee en sprekend over Marx en het Historisch-materialisme en de arbeidersrevolutie, plotseling zei: wat is het toch jammer dat je dat niet zien kan, je leven zou zoveel gelukkiger zijn.
Waarop ik antwoordde: Herman, dit berust op een denkfout. Zeer verbaasd riep hij uit: een denkfout? Ja, een denkfout, herhaalde ik en vervolgde: men kan de mensen volkomen logisch verdelen in twee groepen: mannen en vrouwen bijvoorbeeld, of mensen voorzien van een eksteroog en mensen die het zonder eksteroog moeten redden. Maar in kapitalisten en arbeiders is onzin: eer, kapitalist kan failliet