hoe kon je de leider beter bewijzen dat je goed was dan door iets voor hém te doen. Er werd veel voor hem gedaan. En materiële problemen bestonden al gauw niet meer in zijn leven. Hij had nu zijn handen vrij voor het magistrale hervormingswerk.
In het verenigingsblad schreef men vanaf een bepaalde dag over ‘Hem’ en Hij maakte geen bezwaar tegen het gebruik van die hoofdletter.
‘Als ze dat nou zo graag willen...’ zei Hij vergevend.
Er vonden massale bijeenkomsten plaats waarop de hakenkruis-vanen vrolijk wapperden en waarop Hij de menigte toesprak. De grootste bijeenkomst was misschien wel die op het voetbalveld van ‘Be Quick’. Duizenden drongen zich naar het sprekerspodium, waar Hij stond - zoals altijd in het eenvoudige Oosterse hemd en op sandalen.
‘Kom tot mij’ spoorde Hij aan.
Zodat een klein jongetje onder de voet werd gelopen.
‘Kom tot mij!’ herhaalde Hij krachtig in de microfoon.
Zodat het dodencijfer op drie kwam.
Vervolgens hield Hij een heftige rede. Verdraagzaamheid - zo beleerde Hij - was de voornaamste deugd die door zijn volgelingen nagestreefd moest worden. Onverdraagzaam mochten ze slechts zijn tegen de ‘onmensen’ - de paar miljard die nog géén lid van de beweging waren en die zich niét op het voetbalveld bevonden. Dat waren huichelaars, zwendelaars, moordenaars. De aanwezigen waren precies het tegendeel daarvan. Prettig gestemd verlieten ze dan ook na afloop het terrein.
En Hij verklaarde - terwijl Hij naar de douches liep - tegenover de journalisten:
‘Dit was een mooie dag. Ik ben geroerd door deze triomf van het goede. De mens is beter dan U denkt.’
Tegenstanders van Hem fluisterden wel eens dat Hij een publiciteitsbureau achter zich had. Zó verdacht snel steeg Zijn ster. Maar Hij had werkelijk de adviezen van de psychologische doctorandi niet nodig: Hij wist precies wat Hij steeds zeggen moest. Hij verkondigde bijvoorbeeld