andré oosthoek
in gesprek met dr p.j. bouman / zeeland bestaat wel
Prof dr P.J. Bouman, tot december 1967 hoogleraar sociologie te Groningen, historicus, econoom, socioloog, schrijver, laat deze maand ‘Voor en na de zondvloed’ verschijnen, een verkenning van de jaren zestig, deels autobiografisch.
Bouman, wiens leraarsjaren tussen '26 en '40 in Middelburg lagen, zegt Zeeland een noodzakelijke periode in de aanloop tot zijn ‘beeldend schrijverschap’ te vinden: ‘ik ben er een Augenmensch geworden’.
In 1953 schrijft hij in drie maanden tijd op Noord-Beveland zijn ‘Revolutie der eenzamen’, met 33 drukken een van Neerlands meest onbetwiste best-sellers.
Daaraan vooraf gingen (onder meer) Geschiedenis van den Zeeuwschen Landbouw en van de Zeeuwsche Landbouw Mij, Jaures, Wilson, Rathenau, Van Renaissance tot Wereldoorlog Industrieel klimaat, Sociologie - begrippen en problemen, Algemene maatschappijleer, Fundamentele sociologie. Volk in beweging, In de ban der geschiedenis.
Op ‘Revolutie der eenzamen’ volgden ‘Vijfstromenland’ (16 drukken), ‘Een onzer dagen’, ‘Een handvol mensen’ en ‘Voor en na de zondvloed’.
Bouman, een zuinig hoofd, een zuinige stem, allerminst zuinig van onthaal, allerminst zuinig met woorden.