en vriendschap, en met beperkte middelen, de film Avec André Gide. Een soort voorloper (maar om o.a. technische redenen nog vrij primitief) van de tegenwoordig gebruikelijke televisie-documentaire. Er bestaan een korte en een lange versie van, en ik meen dat het wel de korte was, die ik gezien heb.
Jaren geleden, intussen, trad Gide op als één van de beroemde, door Jean-Pierre Aumont geïnterviewde autoriteiten, om zijn woordje te zegen in de film La vie commence demain van Nicole Vedrès. Ik herinner mij er niet veel meer van, dan dat het wel een grappige scène was.
Bij het eerste deel van Avec André Gide geeft men er zich rekenschap van, hoezeer het bestaan van waardevolle documentaire filmopnamen uit vroeger jaren van allerlei toevalligheden afhangt, vooral wanneer het persoonlijkheden betreft (als Gide en zijn vrienden) die veel minder dan politici en sporthelden als actuele objecten voor het bioscoopjournaal fungeerden. Men vraagt zich zelf af, wat ooit de aanleiding kan zijn geweest voor een filmoperateur om die alleraardigste opname van Gide en Valéry in het Jardin du Luxembourg te maken, maar men kan er blij mee zijn. (Dit filmbeeld kon men 20 jaar geleden ook al aantreffen in de compilatiefilm Paris 1900.) Indien Gide méér amateur- of beroepsfilmers in zijn omgeving had gehad zouden er ongetwijfeld meer van dergelijke al of niet informele, al of niet geposeerde filmopnamen van hem bestaan (desnoods op 16-mm of 9½-mm film).
Behalve enkele kortere of langere beelden van Gide in gezelschap van Schlumberger, Saint-Exupéry, Roger Martin du Gard, Vadim, (maar ik miste de scène met Sartre, die blijkens foto's wel opgenomen is) ziet men een langdurig tafereel van Gide als geduldige opa, die zijn kleinkinderen met enige moeite een lucifers-kunstje demonstreert.
Het tweede deel van de mij bekende versie van Avec André Gide bestaat voornamelijk uit de fameuze pianoles, waarin Gide een jeugdige pianiste aanwijzingen geeft bij het spelen van een