uit de doolhof (afgebeeld!) van ‘Rooseveltleer’ (Roezveltolójia), ‘liberalisme’ en ‘rood fascisme’ enz., enz. gered.
Ook dit uithangbord van het nieuwe generaalsregiem verheugde zich in een smetteloze staat.
Opvallend verschijnsel in Tessaloniki was de geweldige hoeveelheid politieagenten, aangevuld met een nieuw soort speciale, ‘revolutionaire’ politie: legerofficieren met (alweer) blauwe banden om de arm. Op een zaterdag stond echt op elke hoek van de straat een politieagent. Veel griekse vlaggen moesten dit ongriekse verschijnsel fleur bijzetten. Waarschijnlijk bereidde het bewind weer een feestdag voor. De ‘specialen’ patroeljeerden druk, tot hoog in de oude, tegen de heuvels opgebouwde wijk.
Grieken in het postkantoor die trachtten poste restante stukken in ontvangst te nemen, bleken allen voorzien te zijn van persoonsbewijzen, kompleet met foto en vingerafdruk. (Wie in zijn ijver deze persoonsbewijzen toeschrijft aan het huidige regiem, maakt een fout. Ze zijn het produkt van eerdere heersers.) De status van de ambtenaren der PTT achter de balie bleek door de ‘revolutie’ een flinke duw opwaarts te hebben gekregen. Zij gedroegen zich als kleine heersers. Veel respekt voor degenen ter andere zijde van de balie bleken ze niet te hebben. Ze baanden zich daar duwende een weg doorheen. Een pope bracht zichzelf op dezelfde wijze vooraan de wachtende menigte. Hij werd prompt geholpen. Zoals bekend is ook de popenstand door de ‘revolutie’ sterk opgewaardeerd. Mij lukte het niet post los te wrikken op vertoon van paspoort van echtgenote.
Een oude kennis in Tessaloniki, eertijds funksionaris van de socialistische jeugdbond, vertelde dat het regiem alleen kommunisten oppakte, en de socialisten vrij liet rondlopen, omdat er niet genoeg gevangenisruimte was. Naar zijn verwachting zouden de generaals ‘volgend jaar’ aftreden en verkiezingen organiseren. Hij zag alles nogal optimistisch in.
Hij vertelde nog dat het bezoek van de missie van de socialistische internationale aan Atene onlangs een lachtertje was geweest. Ze was nauwelijks van het vliegveld afgeweest.
De politiestad Tessaloniki moe gingen we verder het land in.
In Joannina deelde het regiem weer iets over zichzelf mee,