tekenen van tegenspraak 2
vertrouwen in de angstigen
Het buitengewoon kongres van de partij van de arbeid, gehouden op 11 en 12 nov. '66 te Rotterdam, heeft helaas niet kunnen besluiten een aantal politieke bakens te verzetten.
Zoals bekend is dit kongres indertijd gekonvoceerd om de impasse waarin de partij geraakt was, te bespreken. Dat dit onder sterke druk van sommige partijafdelingen geschied is, mag algemeen bekend worden geacht.
Met welk een zucht van verlichting moet het bestuur van de partij de plotselinge kabinetscrisis welkom geheten hebben!
Deze kabinetskrisis gaf Tans de gelegenheid zijn doorbraakstokpaardje weer te berijden, en ellenlang over de barre KVP te praten, terwijl het onderwerp van gesprek toch de partij van de arbeid zelf was.
Hij mat alle gebreken van de KVP weer breed uit. Dit was echt geen nieuws. Het was allang bekend dat die partij een partij van het midden is. De konstatering dat die partij een partij van het midden is, omdat haar linker- en rechtervleugel elkaar zo ongeveer in evenwicht houden, was geen verklaring, doch slechts een tautologie. Had men inderdaad de partij van de arbeid ter diskussie gesteld, dan had men misschien kunnen ontdekken dat het niet ontplooien van zuigkracht ter linkerzijde door de PVDA een faktor van konsolidatie van de middenpositie van de KVP geweest is.
Men had dan ook het faillissement van de tot nu toe gevolgde koers kunnen uitspreken.
Helaas, de kabinetskrisis heeft het partijbestuur deze vervelende diskussie bespaard. Vivat Schmelzer, moet Tans wel gedacht hebben.
Dezelfde kabinetskrisis heeft het partijbestuur ook enkele