de dood, zien we in het vers van Achterberg, dat de dood weliswaar aan dreiging weinig heeft ingeboet, maar dat die dood tevens de verhouding bestendigt.
De problemen van tijd, ruimte, woord en dood komen in een bijzonder licht te staan door Achterbergs kalvinistische achtergrond en door het christelijk levensgevoel waarvan zijn poëzie doortrokken is. Dit uit zich direkt zichtbaar in de talloze zinspelingen op bijbel- en kerktaal, maar het is vooral tastbaar in het uiteindelijk perspektief van deze poëzie: de verwachting van de beslissing aan het eind.
De onderzoeker van het werk van Achterberg heeft van de dichter een geschenk, en een zorg, ekstra gekregen in de vele varianten die in de verschillende publikaties van zijn gedichten voorkomen. Ook aan varianten besteedt Nieuw Kommentaar aandacht, een klein aantal, waaruit echter aangetoond wordt hoezeer een enkele variant de gehele problematiek van Achterberg kan raken.
Allerminst volledig heb ik enkele problemen van Achterbergs poëzie aangeroerd. Medewerkers aan Nieuw Kommentaar heb ik in dit verband niet genoemd. Dat wilde Ik, om van mijn betoog niet al te zeer een opsomming te maken, ook niet doen, als ik u een uiterst beknopt overzicht geef van inhoud en samenstelling van Nieuw Kommentaar. Dat zal evenwel niet kunnen verhinderen, dat er enige stilistische overeenkomst ontstaat tussen mijn betoog en een bekend gedeelte uit het vierde hoofdstuk van de Max Havelaar.
Nieuw Kommentaar opent met bijdragen waarin aspekten van het totale oeuvre van Achterberg worden belicht.
Men vindt er opstellen over het probleem van de ruimte, over de achtergrond van enkele varianten, over het tema van de tijd, over het kreatieve proces, over de vraag in