tekenen van tegenspraak
loondoktoren
De recente moeilijkheden met de loonvorming hebben tot nieuwe koortsachtige werkzaamheden van de loondoktoren geleid.
Ze hebben een van hen, A.L. den Broeder, zelfs geïnspireerd tot het ontwerpen van een nieuw loonvormingssisteem (Proeven van een nieuw loonvormings-systeem, De Groene, 21 mei 1966). Zijn werk is het direkte gevolg van het bezwijken van de ‘vrijere’ loonpolitiek na het ondergaan van de ‘geleide’.
De geleide loonpolitiek is indertijd ten onder gegaan toen de financiëel-sterkere ondernemingen op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt hogere - dan officiëel voorzien was - lonen waren gaan bieden.
De vrijere loonpolitiek is recentelijk gesukkumbeerd, omdat na de grote ondernemers nu ook de loontrekkers de werking van de arbeidsmarkt herontdekt hadden.
De regering zag zich zo, niet lang nadat ze aan het liberaliseren van de loonvorming begonnen was, genoodzaakt het sisteem van ‘gevarenzones’ te proklameren, met als resultaat dat feitelijk alle de 7% overschrijdende loonsverhogingen over 1966 taboe verklaard zijn, en 5% de grens voor 1967 geworden is.
Het is derhalve niet zo verbazingwekkend dat de loondoktoren nu weer bezig zijn zich de haren uit de ongetwijfeld dunbehaarde hoofden te trekken, op zoek naar een nieuw, nu eindelijk feilloos loonsisteem.
Den Broeder heeft zich aan hun spits gesteld.
Hij doet zijn intree met het uitspreken van bezorgdheid over ‘onze ekonomische situatie’, ‘onze eksportpositie’ en ‘onze werkgelegenheid’, hiermee dus het visitekaartje van de loondokter duidelijk tonend.
Omdat hij dusdoende tegelijkertijd anderer vertrouwen in zich