lijke verzorger is, degene die op het punt staat ons tegen demonische krachten te beschermen, te verzekeren, dat hij sterft voor een grote, goede zaak’. ‘De verkondiging van atoompacifisme in het leger dient verboden te worden.’
Twee jaar lang heeft Diekerhof gevochten. Uit de aard der zaak werd het in feite een strijd tussen Bos en Diekerhof, maar het ging om de vrijheid der prediking.
Toen alles dreigde vast te lopen, gaf het ciom een kommissie de opdracht, de hele zaak te onderzoeken en over het beleid van Bos en Diekerhof een oordeel uit te spreken. De kommissie bestond uit drie leden: Mr. W.H. Fockema Andreae, Ds W.M. le Cointre en Prof. Mr. G. Scholten. De heren waren het op geen stukken na eens, maar daarvan is naar buiten niets gebleken. Op 15 februari 1965 verscheen hun rapport, dat voor Bos vernietigend was. Diekerhof kreeg ook een en ander te inkasseren, maar dat was een kleinigheid vergeleken bij de kritiek op het beleid van Bos. Het rapport is helaas nooit gepubliceerd. Het idiote was, dat de kommissie voorstelde Diekerhof op dood spoor te zetten en Bos opdracht te geven om samen met het ciom de reorganisatie van de pgv voor te bereiden, een voorstel, dat helemaal niet in overeenstemming was met de inhoud van het rapport. Dit voorstel is dan ook door Diekerhof en de Hervormde Kerk niet aanvaard.
De strijd ging verder. Heel even scheen een door het ciom en het cio (het cio is een interkerkelijk orgaan voor het kontakt met de overheid in het algemeen) voorgestelde oplossing een einde aan de moeilijkheden te zullen maken, maar Ds Bos wilde er niet van weten en de oplossing werd door het ciom zelf en een aantal legerpredikanten gesaboteerd.
Vanwege de voorgestelde en aanvaarde oplossing vroeg Ds Bos ontheffing van zijn funktie. Vanwege de sabotage deed Ds Diekerhof hetzelfde.
Persoonlijk heb ik Diekerhof tot aan het einde geadviseerd vol te houden. Achteraf kan ik alleen maar zeggen, dat het wonderbaarlijk is, dat hij het zo lang heeft volgehouden. Het is een trieste zaak, maar ik heb er alle begrip