Tekenen van tegenspraak
Bordpapieren Feiten
Er bestaat in Nederland een stichting Vrede en Vrijheid, die zich ten doel stelt een inzicht te geven in de situatie in de kommunistische landen.
Eens in de drie weken verschijnen haar Feiten met betrekking tot het communistisch wereldgevaar, waarin gegevens zijn opgenomen over de Sowjet-Unie, China, Polen, Hongarije, enz. Het verstrekken van gegevens over die landen verdient waardering. Wanneer de stichting in plaats van over ‘de kommunistische landen’ wenst te spreken over het ‘communistische wereldgevaar’, is dat haar zaak; het doet wel een zekere vooringenomenheid vermoeden. De stichting voldoet uiteraard het best aan haar doel als ze de lezer van Feiten van dat wereldgevaar weet te overtuigen. Een eis van objektiviteit is dan, dat er niet alleen berichten van een bepaalde kleur worden gepubliceerd, maar de lezers een inzicht wordt gegeven in alle facetten van het leven daarginds, voorzover dat de samenstellers bekend kan zijn.
Als we ons beperken tot de nummers die dit jaar zijn verschenen, kunnen we konstateren dat daarin te lezen valt hoe duur en schaars bepaalde goederen zijn, hoe er hier en daar wordt geëksperimenteerd met decentralisatie of liberalisatie van het ekonomische leven en hoezeer er behoefte bestaat aan handel met het westen. Dit zijn heel interessante wetenswaardigheden, maar er blijkt niet uit dat we te maken hebben met een wereldgevaar, zoals de ondertitel van het blad suggereert. De aktiviteit van de stichting beperkt zich overigens niet tot het publiceren van Feiten. Zo is er bijvoorbeeld Een blik in het paradijs, kommentaar op het nieuwe partijprogramma van de kommunistische partij van de Sowjet-Unie, aangenomen op het 22ste partijkongres. In deze blik wil men ons doen geloven dat de Sowjet-burger in de toekomstige kommunistische heilstaat, die volgens het programma in 1980 moet zijn bereikt, afstand zal moeten doen van zijn geldloon en betaling zal ontvangen in de vorm van goederen en diensten ‘naar behoefte’, waarbij zijn behoefte dan door de distribuerende instantie zal worden vastgesteld. Bij zorgvuldige bestudering van het programma blijkt echter dat men zich ten doel stelt in de Sowjet-Unie een levensstandaard te bereiken, hoger dan in welk kapitalistisch land ook. Dit wil men realiseren door:
a. | verhoging van de individuele beloning van de arbeiders overeenkomstig de hoeveelheid en kwaliteit van hun werk, benevens verlaging van de verkoopprijzen en afschaf- |