het belang van een zaak. Ten derde, dat een polemist zijn scherpte niet geheel verspelen moet aan de man, die hij bestrijdt, maar aandacht moet blijven besteden aan de mensen, tot wie hij zich richt.
Deze grondbeginselen van de polemiek lijken mij al uit het oog geraakt in de oudste letterkundige meningenstrijd, die ik uit de Nederlandse taalgeschiedenis ken. Dit debat werd een eeuw na de voltooiing van de Sint-Servaeslegende gevoerd, juister gezegd tussen 1274 en 1314. De strijdvraag, waarover het handelde, betrof de levenswaarde van het verhaalde verzinsel.
Willem van Afflighem, Jacob van Maerlant, en Jan van Boendale namen deel aan de discussie. Ze werden voorgelicht door de werken van hoogleraren aan de kathedraal-scholen van Chartres, Keulen en Parijs. Ze weerden zich ongemeen heftig: Ze veroordeelden hun tegenstanders als leugenaars, tijdverkwisters, valse poëten, vloekwaardige bedervers van de volksverbeelding en ijdele tegenstrevers van de goddelijke scheppingsbeginselen.
Uit veertig jaren tijds bleven ons meer dan vijftien teksten overgeleverd, waarin met nadruk betoogd staat, dat het verzinnen van vertelsels misdadig is. De boosheid zit in het verzinnen zelf. Alleen het waarachtig gebeurde verdient literaire bewerking!
Verrassend genoeg bleef in onze taal geen rechtstreeks antwoord op dit vonnis over de verzinselkunst bewaard. De romanschrijvers gingen hun gang zonder zich te verdedigen. Vostaert wist echter aan het eind van zijn verhaal zijn toehoorders niet te berichten, of Walewein ooit met Isabele getrouwd is! Deze methodische twijfel schijnt mij het grappigste antwoord toe, dat de verzinselkunst bedenken kon voor een al te ver opgevoerde waarheidsliefde.
Alanus van Rijssel, tijdgenoot van Henric van Veldeke, begreep op het juiste moment, wat er door het verzonnen verhaal op het spel werd gezet. Hij verzette zich tegen alle poëtische onwaarheden. Ter kenschetsing van de romankunst vond hij de pakkende formule uit: ‘nuda falsitas’. Dit klonk alsof de voorheen ‘naakte waarheid’ in haar hemd was gezet door een weefsel van ongeloofwaardigheden!