A. Viruly
Vivre sans rêve, qu'est-ce?
Moeten wij naar de eeuwige waarden streven, zoals haast alle filosofen en moralisten ons dat altijd hebben voorgehouden? Moeten wij daarin ons heil zoeken, omdat, zoals ze allemaal schreven, de tijdelijke zo vluchtig zijn? Ik denk, dat het ook hier weer andersom is. Ik denk, dat de kostbaarste, de tederste band tussen mensen juist de tijdelijkheid, die hen verenigt, is - dat niets hen warmer kan verbinden dan het besef van de kwetsbaarheid van hun gezamenlijk geluk en de zekerheid van het uiteindelijk verlies. Het lijkt mij toe, dat de saamhorigheid met een ander mens, die juist haar vaarde krijgt door het begrip van de vergankelijkheid en een naderbij komend verliezen, warmer en edeler is dan steun op wat ónvergankelijk heet te zijn.
Het zou zo kunnen wezen, dat de abstracte, eeuwige waarden té vaak constructies van steriele alleenheid zijn geweest, dat de waarheid door een mens alleen benaderd kan worden in communicatie met een ander mens, dat werkelijk leven slechts uit samen-zijn kan ontstaan, dat de essentiële dingen alleen uit een ‘wij’ en niet uit een ‘ik’ kunnen ontstaan, maar dat vooral het besef van een ‘wij, - nóg’ pas de hoge witte toppen juist tegen zonsondergang aan het gloeien brengt.
Marpessa heeft dat wel geweten. Toen zij zich liet schaken door Idas, moedigste der Argonauten, gaf zij haar leven aan een liefde, die tot de dood moest duren. En toen Apollo haar later begeerde en Zeus haar toestond om te kiezen tussen het leven met een sterfelijk mens of met een eeuwig-jonge God, koos zij bewust de man - - omdat zij alleen met hém samen ouder zou kunnen worden. Er is geen verstandiger en geen ontroerender keuze in de wijze Mythologie.
Daaraan denk ik, nu dan Annie Salomons vijfenzeventig wordt. Vanzelfsprekend haast, want moet een mens dan niet aan de tijd en de tijdelijkheid denken, als Ans nog maar zo kort geleden ‘de jongejuffrouw, die met loshangend haar