de poëzie uit? Wat is, in breder verband gezien, de betekenis van de ‘experimentele’ revolutie? Wat is op dit ogenblik de ‘situatie van de poëzie’?
Zoals men ziet, betreft het een jubileum, dat genoeg vragen opwerpt. Wij hebben deze en andere vragen voorgelegd aan oudere, jongere en zeer jonge dichters en hun gevraagd, er hun mening over te geven; wij hebben enkele briefwisselingen op touw gezet en voorts een groot aantal ‘pre-experimentele’, ‘experimentele’ en ‘post-experimentele’ dichters als dichters aan het woord gelaten [in deze litterair-chronologische volgorde, zonder dat wij overigens aan de etiketten als zodanig enige waarde hechten]. De beschouwende bijdragen vertonen geen litterair-chronologische, maar een gewone logische volgorde, nl. van het algemene naar het bijzondere. Het essay van A. Roland Holst beziet het experiment om zo te zeggen uit interplanetaire gezichtshoek; Keuls, Van Vriesland en Hendrik de Vries beschouwen het zeer algemeen in zijn aardse afmetingen [al ziet Hendrik de Vries toch nog even kans, in een vliegtuig te stappen] en Vroman plaatst het in etnologisch verband - of moeten we zeggen etnomantisch? En dan komen achtereenvolgens diverse speciale problemen en aspecten ter sprake: Criterium voorbij, Forum niet voorbij, Podium wel en niet voorbij, de schilderkunst vóór en de dichtkunst niet altijd bij; soms is het één enkel aspect, soms zijn het er zoveel tegelijk, dat de auteur niet verder dan een fragment van een voorwoord komt; maar daarvoor is hij dan ook een echte ‘experimenteel’. Of ‘non-significatief’, om met Vestdijk te spreken die, evenals Herman van den Bergh, op heldere wijze uit de doeken doet waarom de ‘experimentele poëzie’ zo duister is. Ten slotte spreken Ad den Besten en de ‘post-experimentelen’ elkaar zeer overtuigend tegen omtrent de betekenis van de ‘post-experimentele’ poëzie, en aan de gastredacteur, die zich inmiddels in een egelstelling heeft teruggetrokken, dan de taak om in een slotbeschouwing
na te gaan wat er uit deze choc des opinions te voorschijn komt en welke ‘perspectieven’ zich openen; een zware opgave, waar hij zonder een zekere portie eigenwijsheid misschien nooit uit was gekomen. Waarom niet? Daarom niet.