Lust & Gratie
Het is afgelopen: het literair tijdschrift Lust & Gratie wordt ten grave gedragen. Voor u ligt de laatste Lust & Gratie: het dubbelnummer 66/67. Na zeventien jaargangen houdt het enige tijdschrift in Nederland dat voorrang geeft aan vrouwelijke auteurs ermee op. De subsidie is stopgezet en uitgeverij Vassallucci ziet geen toekomst meer in een papieren voortzetting. Niettemin hebben we nog één keer een nummer willen maken waarin duidelijk wordt waarvoor wij de afgelopen jaren hebben gestaan en waarin we ook succesvol zijn gebleken: een platform bieden aan de femmes de lettres van allerlei kunne. Nog eenmaal willen we tonen welke unieke plaats Lust & Gratie inneemt binnen de Nederlandse letteren.
Vanaf het jaar 1983, waarin het trots ten doop werd gehouden, heeft Lust & Gratie zich ontwikkeld van een subversief, lesbisch-cultureel tijdschrift - dat naast opvoedkundige essays, sprankelende literatuur en baanbrekende kunst, ook de bedpraktijken niet schuwde (‘het bed blijft de parameter van het patriarchaat’ - tot een literair tijdschrift dat een volwaardige plaats heeft veroverd binnen het Nederlandse literaire landschap.
Zeventien jaargangen lang heeft Lust & Gratie zich onverdroten geprofileerd als de kweekvijver voor vrouwelijk schrijftalent. Het tijdschrift heeft zich nadrukkelijk gericht op werk van vrouwen, op buitenlandse literatuur die nogal eens wordt veronachtzaamd door de andere literaire (heren)bladen, op essayistisch werk van vrouwen, op (vergeten) vrouwelijke culturele en literaire tradities, en op ‘andere’ lezingen van recent werk. Lust & Gratie heeft zich onderscheiden door prachtige themanummers te maken over onder anderen Andreas Burnier, Nathalie Sarraute, Ingeborg Bachmann, Djuna Barnes, Vita Sackville-West, Marthe Roberts, Charlotte Delbo en de Donauschrijfsters. De behoefte om het vrouwelijk aandeel van het literaire a landschap in kaart te brengen concentreerde zich in diverse ‘encyclo-