nietwaar? En God kent alle mensen, ja, zo is het maar net, en wij allen zoeken de troost van gezamenlijkheid, van gedeelde opinies.
Ik zou het bijvoorbeeld vervelend vinden wanneer mijn kompanen plotseling de wereld, de dingen, de mensen om ons heen, anders zouden gaan bekijken of inschatten dan ik van ze gewend ben. Want dan zit je onthand en in wezen verlaten op dat feestje of in die koffieshop. Geheel gedepriveerd van de broodnodige bevestiging en feedback. We hebben roddel nodig als Sociaal Korset. Het hoeft niet mooi te zijn, niet sexy, er mogen kantjes en strikjes aan zitten, maar het hoeft niet. Als het maar past.
Ik ben zelden postmodern in de weer geweest, gewoon modern was altijd goed genoeg, maar nu moet er toch even iets gedeconstrueerd: themanummers zijn kinderen van de tijdgeest. Iemand heeft dat thema gevonden, of geroken, het zweeft door de lucht. Tien jaar geleden, voor Big Brother, Jerry Springer en Sex voor de Buch, voor dus de vernietigende vervlakking van wat Van Kooten en De Bie ooit ‘Wormen in Naarden’ noemden, had geen redactie zich met roddel als thema beziggehouden, en zeker niet vrolijk, slinks, kwinkelend gezegd: ‘En als je wilt, kun je natuurlijk al schrijvend ook zelf roddelen.’ Interessant, niet, zo'n opstelling? Deze suggestie gaat echter voorbij aan een essentiële voorwaarde: voor roddel moet je elkaar kennen. Over wie zou ik moeten roddelen? De meeste van mijn vrienden en kennissen zijn niet beroemd - niemand kent ze. Hun leven laat de lezer koud. En aangaande degenen die wel bekend zijn van radio, tv of de wereld der kunsten: ik kijk wel uit. Ik ben niet gek. Waarom zou ik met onbekenden, met lezers, zelfs ook maar onnozele, grappige feitjes delen over de gewaardeerde personen met wie ik omga? Zou dat niet ontzettend plat zijn, en dom, en tja, eigenlijk ook vies? Want welke intieme band zou ik bestendigen door u op de hoogte te brengen van de wederwaardigheden van de acteur O. of de presentatrice M.? Wij hebben geen band, lezer. Maar ik ben nu wel weer beland bij 112 de gevaarlijke kant van roddel. De achterklapkant. Achterklap, verzonnen roddel, heeft een prijs, en die moet de roddelaar wel willen betalen. Meestal willen ze dat niet, maar dat ligt in de aard der men-