Marja Pruis
Meisjes onder elkaar
Zoek onder wraak
Voor lezers die meer willen van hetzelfde, is er The Good Reading Guide (Bloomsbury, 1991). In dit handige naslagwerk kun je onder meer romans vinden die op thema zijn gerangschikt. Zoek je boeken waarin de hoofdpersoon terugkeert naar zijn vroegere jaren? Dan moet je Mrs Dalloway van Virginia Woolf lezen, of Our Father van Bernice Rubens, of eventueel Waterland van Graham Swift. Heb je wat met ‘excentrieke gezinnen’? Lees A House and lts Head van Ivy Compton-Burnett, Ada van Nabokov en To the Lighthouse van Woolf.
Ik wil wraak en in plaats van een tramhuisje in elkaar te trimmen, of een ander mens, trek ik me terug met een boek.
‘Wraak’ komt echter in het register niet voor, terwijl toch niets zo troostend en louterend kan zijn als het lezen van een mooie roman waarin het kwaad wordt bedwongen. Wel komen voor: ‘In gevecht met het leven’, ‘Emotioneel onbehagen’ en ‘Oorlog’, onderverdeeld in ‘Frontlinie’ en ‘Achter de linie’. Waarom niet gewoon ‘Wraak’, deze motor waar de halve wereld op draait? Omdat al het schrijven wraak is? Wraak op de klok die tikt en tikt, wraak op de grijze lucht, het vorige boek, de critici, het leven? Omdat schriftelijke wraakoefe-ningen geen interessante literatuur opleveren? Of omdat het op papier wraak nemen is voorbehouden aan het meer journalistieke autobiografische genre, zoals memoires of, broeiplaatsen van wrok, columns?
Nadenkend over literair verbeelde wraakoefeningen zie ik eerst wraakgodinnen voor me, en woedende wijven, van die types die in het werk van bijvoorbeeld Fay Weldon en Renate Dorrestein figureren. Slachtoffers van de liefde, bedrogen en vernederd, inventief in hun vergeldingsacties. Ook Helga Ruebsamen schreef onlangs met Beer is terug een prachtige verzameling wraakverhalen, waarin vrouwen op het randje van de afgrond nog net de beslissende klap uitdelen. Aan mannen.