Truusje van de Kamp
Chris Delville
Portfolio
A state of emptyness in front of a growing flower
De beeldend kunstenaar Chris Delville (Luik, 1957) werkt en woont in Brussel. Sinds 1984 exposeert zij regelmatig - alleen of met anderen. Opvallend aan haar werk is het ontbreken van een perspectief, van een hierarchie Iedere tekening, elk schilderij, iedere gravure beweegt zich in een plat vlak, waardoor wordt benadrukt dat het afgebeelde nergens anders bestaat dan binnen de omtrek van dat wat we kunnen zien. De getekende wereld toont een eigen universum, heeft een eigen geschiedenis en een eigen aura. Het is een universum dat zichzelf manifesteert: al tekenend komt het tevoorschijn, het wordt zichtbaar, daar is het in al zijn fragiele schoonheid. Het is een wereld die Chris Delville ontdekt op hetzelfde moment dat ze haar ontwerpt.
Binnen dit universum bestaan de lichamen van de getekende figuren - vrouwen wier buiken de wereld dragen - uit lijnen, scherp als een mes, traag en met precisie door Chris Delville gesneden in het naakte vlees van het papier. Het lichaam openbaart zich in haar werk als een contour, een grens, een limiet tussen de leegte binnen en de leegte buiten, tussen dat wat het zal kunnen zijn en dat wat het niet zal kunnen zijn. Doordat de ruimte om en in de figuren vaak in primitieve kleuren is aangebracht, worden die contrasten tussen binnen en buiten nog eens versterkt en krijgt het geheel tegelijkertijd iets onwerkelijks, iets mythisch.
De in lijnen veranderde lichamen omschrijft Chris Delville zelf als onbewoonde lichamen, hol en evident Met deze benaming verwijst zij tevens naar de notie van het orgaanloze lichaam, zoals de filosofen Gilles Deleuze en Felix Guattari dat bijvoorbeeld uiteenzetten in hun boek L'Anti-Oedipe. Het zijn lichamen op zoek naar de nulgraad van het verlangen, naar de mogelijke, intensieve belevenissen en passies van het lichaam.
Deze zoektocht heeft Chris Delville vol humor, maar ook met een trieste ernst, neergezet als een intiem en broos verhaal. Een reis die trouwens niet zonder gevaar is, die verontrustend en gewelddadig is, en waar moed voor nodig is. ‘Bonjour vertige - Traverser la vie avec courage’, staat bovenaan een van de hier afgebeelde tekeningen te lezen.