Sarah Verroen
Dag, mooie boezem
De ontvangst van Rosita Steenbeeks ‘De laatste vrouw’
Iedereen verwachtte dat het een geheide bestseller zou worden. De eerste oplage van Rosita Steenbeeks De laatste vrouw bedroeg tienduizend exemplaren, de vertaalrechten van de roman werden aan diverse landen verkocht en er was meteen sprake van een verfilming. Toch zou je voorzichtig kunnen stellen dat het boek in Nederland niet echt lijkt aan te slaan. De laatste vrouw komt niet voor op de bestsellerlijsten, de interviews met de schrijfster stagneren en de aandacht van serieuze recensenten is mondjesmaat. Hoe komt dat? Is het niet vreemd dat een autobiografische roman, waarin zowel het liefdesleven van Moravia als Fellini is verwerkt, zo weinig publieke belangstelling wekt? Ligt het niet erg voor de hand dat een erotisch prikkelend verhaal, opgetekend door een mooie en intelligente vrouw, in vliegend tempo de winkels uitgaat?
Kennelijk niet. Ongetwijfeld bestaat er in de literatuur een koppig verband tussen seks en hoge verkoopcijfers. Maar hoewel er nog nooit zoveel belangstelling voor het thema is geweest als de laatste jaren, is tegelijkertijd het lezerspubliek niet altijd geneigd even gretig te reageren op de enthousiaste verkoopmethoden van het boekenbedrijf. Er is nog een aantal andere voorwaarden nodig om een boek tot een bestseller te maken, en daaraan voldoet de literaire verwerking van Steenbeeks erotische belevenissen blijkbaar niet. Op dit moment doet haar roman dan ook weinig stof opwaaien.
Op zichzelf is De laatste vrouw een aardige roman die leest als een trein. In stilistisch opzicht veroorlooft de auteur zich nogal wat slordigheden, maar Steenbeek is in staat meeslepende personages neer te zetten die spits getoonzette dialogen met elkaar voeren. Suzanne, de vrouwelijke hoofdpersoon uit De laatste vrouw, onderhoudt seksuele relaties met oudere mannen die haar al dan niet in financieel opzicht onderhouden. Net als Connie Palmens hoofdpersoon uit De wetten raakt Suzanne niet zozeer opgewonden door de lichamelijke kwaliteiten van haar minnaars als wel door hun geestelijke bagage. Indringende gesprekken, vaderlijke zorg en doorleefde wijsheid brengen haar in vervoering en ze kiest haar geliefden